Ahad, 20 Jun 2010

kita kongsi yang ini pulak....

Penjelmaan Facebook yang telah menjadi rangkaian sosial yang sangat besar tetapi menjadi isu hangat berkenaan privacy kepada data-data pribadi yang
dimiliki oleh pengguna facebook.
Menurut Consumer Reports Magazine lebih dari separuh pengguna laman sosial dengan menggunakan data peribadi mereka, yang boleh digunakan untuk motif jahat.
Dikutip dari Vivanews Consumer Reports Magazine mengungkapkan setidaknya ada 7 cara yang sering dilakukan oleh pengguna facebook yang
membenarkan pencerobohan yang boleh dilakukan :
1. Penggunaan Password yang lemah
Untuk mengatasi password yang lemah diharapkan menggunakan 8 karakter yang berisi kombinasi antara huruf besar, huruf kecil, angka dan simbol.
2. Tarikh lahir
Tarikh lahir sebaiknya jangan di viewkan
kepada sembarangan orang,
kerana ia boleh digunakan untuk menghack kad kredit atau rekening bank.
3. Mengabaikan Facebook Privacy Control
Facebook Privacy Control ini boleh
memaksimakan pembatasan
akses orang luar terhadap data peribadi kita.
kerana orang yang tidak kita kenal tidak akan
terlalu bebas mengakses seluruh data di profil dan galeri foto.
4. Memposting Nama Anak di Caption Foto
5. Update status di Wall
semasa berjalanan Jauh
Dengan menyatakan status sedang jauh dari rumah maka menunjukkan bahawa tidak ada orang yang berada dirumah semasa itu. Ini boleh dimanfaatkan orang yang bermaksud jahat untuk memasuki rumah. Jangan terang-terangan mengatakan tarikh anda akan keluar sekeluarga.
6. Data Peribadi Bocor di Search Engine
Data-data peribadi anda tidak boleh sampai bocor ke search engine seperti google dan sebagainya.Untuk melakukan pembetulan sila klik bahagian account, pilih “privacy setting’ . Pilih option ‘Only Friends’ dan pastikan agar kotak ‘Public Search’ tidak dipilih.
7. Membiarkan anak kecil menggunakan
Facebook Tanpa Pengawasan.
Sekarang sudah ramai kanak-kanak dan
remaja yang menggunakan
Facebook jadi orang tua mesti selalu mengawasi.

11 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salam.

Cikgu, terima kasih. Saya sejak dulu praktikkan kaedah ini kerana di maya terlalu banyak manusia yang suka mengambil kesempatan walau bukan semua.

Saya sudah belajarr daripada peristiwa sebelumnya. Saya sudah serik.

Tapi dengan FB jugalah saya bisa bertemu semula kawan2 lama saya dan melalui FB juga saya jadikan saluran utk menyampaikan 'peristiwa besar' yg akan berlaku dlm hidup saya selepas Aidilfitri nanti. InsyaAllah.


Salam takzim.

SRI ANEESA'

LiNda berkata...

Salam Jinggo ..

Selamat Hari Bapa khas utk awak .

So far, saya tak benarkan anak2 berfacebook . Masih dibawah umur !

- jinggo - berkata...

sri aneesa
kadang2 begitulah
ruang ini kadang2 dijadikan satu lagi ruang kita ' mencalar ' emosi orang lain...

dan saya ikuti perkembangan kisah sri dari dulu..dan faham

- jinggo - berkata...

linda
terima kasih
saya ke ganu last week

anak2 saya - main games aja...

Tirana berkata...

Saya dah jemu berfacebook sebab tu lah jarang nampak saya melepak di facebook sekarang. Saya masuk sekejap2 untuk check mesej dari kawan2 lama saya. Nak delete, sayang sbb ada kawan2 dari zaman sekolah dulu. Tapi tu lah kena berhati-hati especially yang ramai kawan macam jinggo..hehehe..rambut sama hitam hati lain-lain. Berwaspada sebelum sesuatu yang tak diingini berlaku. Perkara ataupun info yang penting tentang diri dan keluarga, baiklah tak payah masukkan ke situ..memang bahaya..dah ada orang yang kena hack dia punya account kad credit.

ONE ZABA berkata...

bila lagi kita nak face to face....

zan-xray berkata...

Terima kasih info ini, boleh dimanfaatkan.

- jinggo - berkata...

puan tirana
kadang2 timbul juga keinginan untuk stop dan tutup aja akuan facebook....tapi itulah
ada baiknya juga...
cuma kita berhati2

- jinggo - berkata...

cguone
jumpa di muka buku ajalah kut....he

- jinggo - berkata...

zan..
kita praktiskan

maiyah berkata...

kene hati2 kan.. sbb tu sy x letak nma penuh.. pas tu tukar pic

Eco Kid Adventure on Facebook