Rabu, 19 Mei 2010

mana satu pilihan kita

“Ada satu pandangan daripada pakar cinta di luar negara
berkenaan ciri-ciri wanita yang wajib dijauhi.
Dengan izin, saya kongsikan sebahagian kecil di sini
Wanita kategori liar.
Inilah jenis wanita yang sering dinasihati oleh mana-mana ibu untuk dijauhi. Pada awalnya, perhubungan dengan wanita sebegini sememangnya menyeronokan. Dia selalu melakukan sesuatu di luar jangkaan. Perasaan selalu mencuba sesuatu yang bagus, tetapi sikap cuba-cubanya tidak wujud sempadan. Kita teruja dengan kegilaannya tetapi tak kita sedar, tersadung dalam masalah yang diciptanya.
Wanita si Bom jangka.
Wanita bersifat bom jangka seumpama emosi yang akan meletus tanpa apa-apa amaran ketika anda menjangka semuanya terkawal. Dia kelihatan normal luarannya sehinggalah kita menjadi sasarannya. Individu seperti ini bukan sahaja menjadi bom jangka dalam emosi kemarahan malah emosinya akan mengubah keputusan-keputusan penting.
Wanita si Gula-gula.
Gadis muda seumpama gula-gula yang melihat kita sebagai pembimbingnya dan menyukai kewujudan kita. Dalam keadaan ini kita seolah-olah bertindak seperti seorang yang mengajarnya untuk menjadi wanita idaman dan cuba mencipta kehidupan yang penuh kematangan untuknya. Hakikatnya kita sudah tertipu, gadis muda seumpama ini sebenarnya sedang menguji kuasa tarikan yang ada pada dirinya.
Wanita si Bintang.
Wanita bersifat bintang menjadikan pasangannya sebagai jalan untuk mempopularkan atau menguntungkan dirinya semata-mata, lebih-lebih lagi jika dia mempunyai keinginan besar terhadap sesuatu yang jelas bukannya diri kita.
Wanita si Penggapai.
Penggapai mempunyai kedudukan kewangan lebih dari apa kita miliki dan dia menyukai keadaan demikian, ia memberi jaminan kepada dirinya. Mengapa dia suka? Dia memilih pasangan yang bukan dalam kelompoknya agar ia memberinya ruang bergerak. Kita menjadi sasaran jika matlamat kewangannya gagal, dan kita dilihat sebagi punca terbazir masanya sekadar untuk aktiviti bersama. Dia cenderung mengatakan setiap usahanya adalah untuk kebahagian bersama.
Wanita yang Tercedera.
Hubungan yang terjejas menjadikan wanita dalam kategori ini tercedera emosinya sepanjang masa. Kewujudan kita adalah kapal persinggahannya sementara baginya untuk memikirkan kesilapannya, apa yang terjadi, siapakah dia dan apa yang perlu dilakukannya. Sepanjang kita menjadi pasangannya, kita mendengar segala kisah buruknya. Kita akan menjadi pendengar setia kisah sedihnya semalam, hari ini dan esok. Dalam jangkaan kita kewujudannya untuk menyintai kita, tetapi dia lebih memikirkan keadaan dirinya.
Setelah selesai, selamat tinggal untuk kita.
DARI JINGGO
ini kisah demi kisah
wanita yang tentunya dari sudut pandangan
seorang lelaki
MANA SATU PILIHAN KALBU
pastinya siapalah lelaki
tanpa kehadiran seorang wanita
kita berpeluang untuk memilih
berdasarkan kepada ilmu yang disebarkan
pastinya kita jangan tersasar
memilih teman untuk seterusnya.

3 ulasan:

Ruby berkata...

salam cgu...

tq for sharing...

byk jugak ye kategori wanita ni... bagi saya jadilah diri sendiri... semoga hidayah dan petunjuk Allah sentiasa bersama kita..
mana yg baik kita kekalkan...
mana yg tidak elok kita hapuskan.. mana yg kurang kita tambahkan...
mana yg lebih kita kongsikan...

yang pasti jadilah diri sendiri... jujur dan ikhlas...

Cik Amy Sensei berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Cik Amy Sensei berkata...

SALAM CIKGU..

...SEBAIK-BAIK PERHIASAN DUNIA ADALAH WANITA YANG SOLEHAH...

Eco Kid Adventure on Facebook