Sabtu, 18 April 2009

kelas kita pun bermula disini.....

KEM KESEDARAN ALAM SEKITAR
PESERTA - PELATIH MAKTAB PERGURUAN TERANGGANU
TASIK KENYIR.
kajian flora dan fauna
Kitar Semula Kertas Secara Parktikal
Kajian Ekosistem Sungai
Permainan Alam Sekitar
Mungkin selama ini kita mengasingkan diri dari membicarakan
topik ini secara akademik.
kita hanya membiarkan orang 2 yang kita rasa bertanggungjawab untuk menyelesaikan sebahagian dari pemasalahan yang kita lakukan bersama.
KEM KESEDARAN ALAM SEKITAR
merupakan satu bentuk latihan yang menjurus kepada kefahaman secara
teori dan praktikal
KITA TIDAK MEWARISI BUMI INI DARI NENEK MOYANG KITA - KITA HANYA MEMINJAM DARI ANAK CUCU KITA.


terima kasih kepada Jabatan Alam Sekitar Selangor - Salkiah & Is dan kawan.
Bahagian Pendidikan Guru PutraJaya- En Baharuddin kerana kepercayaan yang diberikan kepada kami ( eco kid ) mengendalikan Program Latihan ini.
tidak lupa kepada Mario dan Epi

seterusnya lihat

18 ulasan:

catz_mafia berkata...

Cikgu Jinggo,
Selamat Kembali Cikgu..

sonata anak kancil berkata...

Cite cikgu macam2, satu ketika nanti nak join gak!

sakurasa 2 berkata...

cikgu Jinggo
harap 1 hari nanti buat kem untuk blogger sahaja....masukk hutan n mandi lumpur he he he

salam dari sakura

mountdweller berkata...

Salam Jinggo.

Rindu pula bila tengok gambar-gambar nih. Dah lama juga tidak ke sana. Biasanya kalau saya ke sana bersama geng pancing sewa boat ke dalam.

- jinggo - berkata...

cgu cat

kembali dalam keadaan - hilang suara......
tapi puas....

- jinggo - berkata...

cgu sonata

bukan sekadar macam2...
join - semuga hari ini kita lebih baik dari semalam...

- jinggo - berkata...

sakura.

menarik
amat menarik
kita buat kem untuk semua bloggers....
tak dapat bayangkan..

- jinggo - berkata...

tuan

saya ke terangganu..
teringat - yang tuan disana..
saya ada kenangan pahit dulu - sebelum manis...

naik bas dari kl - sampai 4 pagi.
tidur kat jeti.
masuk ke pulau..
terlupa beli makanan...
lapar - seharian sebelum peserta datang....

sonata anak kancil berkata...

Saya sokong cadangan sakurasa - betul la Jinggo, tempat dah ada - buat ajelah kem untuk rakan bloggers - sure gempaq!

Sharifah Hassan berkata...

Salam,

Bestnya di Tasik Kenyir. Terkenang kenangan berkhemah seminggu di sana...

Alahai pegi menjala dan memancing ikan! Best gillerrrrr....

Tambah bila dapat tengok segerombolan kelkatu menyerang kem kami. Wahhh...cantik walaupun habis masuk dalam baju...heheheheh!

Dan air terjunnya...Walamak Kuasa Allah! indah sangat!

hehehehe...pegi berbulan madu..sure best punyeeee!!! Tryla...

Brahimnyior berkata...

Bang,

Hanya bekas guru atau cikgu yang memahami pengertian pendidikan.

Bukan menidakkan bakti dan budi orang lain, tapi kekadang, sakit ati dengan komen-komen pedas tak bertempat tentang pandangan segelintir masyarakat berkaitan profesion tertua ni..

Bakal guru patut didedahkan dengan ilmu ini. Lagi satu, sewaktu praktikum, jangan menyombong sangat.

Di sekolah saya, ada sorang guru pelatih UPSI yang praktikal, tapi menyombong, ngalahkan pengetua..

Sayang, habis nama baik UPSI. Tapi sebelum ni ramai yang datang, ok jer..

Mungkin tiada jiwa pendidik, dah tak de kerja, amik peluang di UPSI. Akhirnya jenis inilah yang akan merosakkan profesion keguruan.

Maaf bang, melalut jauh lak..

arryani berkata...

Pegi tak kat pasar payang..? masjid kristal...? masjid terapung?

Sedap tak makan kopok lekor? Merasa tak makan laksam? Ada tak pekena budu? hehe

Sempat tak buat semua perkara yg kat atas nih??heheh

- jinggo - berkata...

cgu sakura

bayangkan kalau blogger buat kem - mesti semua bawa laptop....he....
kita aturkan.
buat famili prgrm

- jinggo - berkata...

cgu sharifah

berbulan madu
tasik kenyir....

memang best - tak ada siapa kacau- tapi awas - jangan terjun dalam tasik sudah.

apa2 pun kami akan kesana lagi...

- jinggo - berkata...

Di sekolah saya, ada sorang guru pelatih UPSI yang praktikal, tapi menyombong, ngalahkan pengetua.....

yop brahim

itulah kita - kadang apa kuasa kita untuk memperbaiki kelemahan orang lain.
apa kita boleh buat.
pendidikan dan cgu - ini sebhagian dari kerja2 yg dijanji kemulian...

semuga orang2 yg sombong tahu....
hidup kita bawak taik aja...

- jinggo - berkata...

aryani

saya balik sehari lebih awal - sebab ada kem lain di gombak...

semua tak merasa.
sedih
pilu
tapi ada hati yg berpaut di tasik kenyir...
he...

Marzalina berkata...

mcm mana p terengganu..best tak? rindu lah kat cikgu jinggo..

- jinggo - berkata...

intan...

ayat yg hujung tu - tak tahan nak baca.....
kangen kata orang jawa.

Eco Kid Adventure on Facebook