Khamis, 18 Mac 2010

memang saya marah !

Ada tak sifat2 disini ada pada kita.
sinis dan membuat jenaka yang menyakit hati orang
gemar mengkritik orang lain.
tidak percaya orang lain
terlalu fokus pada diri sendiri
tidak mengambil berat masalah orang lain
tidak gembira dengan layanan negetif yg diterima
mudah melenting
meradang dengan ketidakadilan dalam hidup
gemar berselindung
SEPERTI BOM JANGKA
jika ada sifat2 tu pada kita
kita kongsi seterusnya :
kita mungkin mengalami
' sindrom bermusuhan '
kita suka bermusuh.
mencari musuh.
dan suka bermusuh
KESANNYA.
sikap begini akan menyebabkan
kejang rahang + berpeluh berlebihan + keletihan.
kajian dari UT Southwestern Medical Center di Dallas
wanita sihat yg mudah meradang akan mengalami
pemasalahan kesihatan yang
dikaitkan dengan marah.
wanita yang cenderung marah mempunyai kadar degupan
jantung dan tekanan darah lebih tinggi.
kesimpulan dari beberapa kajian lain.
cukup menyatakan : kesan pada fizikal cukup membebankan.
sakit jantung.berat badan naik.alah pada insulin
dengan lemak berkumpul dalam abdomen.
KESAN NEGETIF LAIN
susah didekati oleh orang lain.
orang macam ni susah untuk menjalinkan persahabatan
malah tidak dicari sebagai rakan.
mereka kadang2 terperangkap dalam diri sendiri -
tidak dapat memuaskan keinginan diri sendiri ,
merasa gagal , tewas , ditolak ,
pandangan tidak diterima dan kurangnya kejayaan diri
DARI JINGGO
saya pernah jumpa orang yang macam ni.
dia bukan nak ' cari ' musuh -
sikapnya kadang mengundang musuh.
ada buku lain menyatakan
orang begini berpenyakit - perlu di rawat.

tetapi bagaimana kalau dia sendiri
tidak merasa dirinya sakit.
sikap yang sentiasa
menjadi orang penting
sikap yang sentiasa mahu
menjadi suara dan idea dominan.
sikap yang mengharapkan orang lain
sahaja yg kena faham dia.
APA TINDAKAN KITA
cara mengawal
terdapat 3 pilihan
mengubah
mengelak
menyesuaikan diri
.
PILIHLAH YANG MANA SATU BILA BERHADAPAN
DENGAN ORANG YG MACAM NI.

14 ulasan:

2_one berkata...

sifat ni amat bahaya...hubungan sosial org mcmni biase nye xlama..org mcmni kdg2 dia xsedar dirinya bgitu..mungkin kite2 ad yg tergolong dlm sifat ini.....org mcmni kalo nk tgur kne outspoken jgk kot dgn dia..baru sedar kot dia sape..kalo kite bt senyap smpai bila2 dia pk sifatnye ok....ntahlah..agk ssh gak utk mereka berubah melainkn kalo dia mndpt kesedaran barulah dia kan cuba tiga cara tu MNGUBAH,MNGELAK,MNYESUAIKAN DRI...ntahlh..ssh gak..sy pon byk lg kne bljr n diajar

- jinggo - berkata...

2 one
kenapa saya menulis bab ni.last week saya berjumpa dengan seorang ' budak ' yang menjadi ketua pengawas sekolah - yang seluruh sistem tak suka.
degil dan sombong dengan prinsip yang dia rasa dia betul..
dan saya sendiri macam ' gagal ' untuk membetul.
terlalu sombong
semuga Allah berikan dia hidayah dalam konteks sosial ianya tidak banyak membantu.

2_one berkata...

amin..hrp kite bkn golongan mcmtu..kesiannye bdk tu kecik2 dh ad sifat mcmtu..sy xleh imagin ap akn jd bila dia dewasa nanti....

- jinggo - berkata...

2one
untuk dapatkan gambaran seterusnya : tanya naim - pada setiap sudut dari ruang dia akan menentang : dan kawan2 tak berani kata apa - sebab mak dia ' seseorang ' di sekolah......

dihujung kem
ada dia boleh cakap
SAYA TAK DAPAT APA2 DARI KEM NI...
alahai sombongnya.

2_one berkata...

ya Rabbi...ok nnti sy kan tnya naim, syihan n ayap ttg pngalaman mereka di kem tu..

plumfield82 berkata...

Sy simpati dgn pljr tersebut.. dia mmpunyai karektor dan personaliti yg kuat utk memimpin.tapi sayangnya, sikap negatif lebih menguasai diri sehingga lupa tentang nilai2 kemanusiaan (akibat terlalu berpegang pada prinsip). Ya.. dia memang pemimpin yg baik, arahannya jelas, ketegasannya terserlah, berkarisma.. tp dlm konteks sosial, dia gagal menyesuaikan diri..kerana dia selalu fikir dia betul. Dan apa yg bertentangan dgn prinsip yg dipegangnya salah.. dia perlu belajar menghormati prinsip orang lain juga.. :)

- jinggo - berkata...

PLUM..
berdasarkan pengamalam begitulah
dan saya lebih percaya yang dia menbuat tafsiran berdasarkan apa yg di ' tanam 'kan dalam mindanya.

yang saya kesalnya : keinginan untuk sentiasa menjadi betul.

kakyong berkata...

Emmm....kesian kat mak dia jinggo..dpt anak yg sombong begitu. Satu hari nanti pasti dia akan sdr bahawa hidup ini umpama roda...Mudah2an Allah lindungi kita dr sifat2 begitu...amin..

- jinggo - berkata...

kakyong
kalau berpeluang mengajar anak yg macam tu...
kesian
dengan jinggo pun nak diajak berdebat...
ha...
nak menang pulak tu.

zai berkata...

hmm..Kak Zai percaya satu hari tu budak tu akan belajar dari sesuatu dari sifat sombongnya tu..tak ada kawan dan rakan karib..dan akhirnya jadi kera sumbang kerana sentiasa bersangka "saya betul, awak salah !!!".

Setuju dgn kak yong..hidup ini ibarat putaran road..tak selamanya kita diatas..

ONE ZABA berkata...

apa lagi...

lepaskan la marah tu. sapa yg lalu nasib la.

zue berkata...

salam jinggo,
mmg rasa marah klu sy dpt 'budak' yg perasaan bagus.

roha berkata...

Salam.
Semoga anak itu nanti akan berubah dan menjadi anak yang soleh.
Semoga Allah swt menyedarkan dan menginsafkannya......
Semoga berakhlak mulia.....
Semoga sentiasa koreksi diri.....
Semoga anak itu nanti tidak sentiasa berfikir " aku betul, engkau salah, aku peduli apa"......
Semoga anak itu nanti jika bakal jadi pemimpin jadilah pemimpin dengan mencontohi Insan Teladan Sepanjang Zaman (Rasulullah saw)...
Semoga anak itu nanti menjadi hamba Allah swt yang lebih baik dari hari semalam.
Semoga, semoga, dan semoga.......
Ya, doakan yang baik-baik walaupun kita banyak nampak yang tidak baik pada diri seseorang.
P/S: sekadar pendapat yang tak boleh nak ikut.
Wassalam.

Elynna Suhaily berkata...

Cikgu, masih ingat saya? seorang yang agak baran tu.Alhamdulillah jika cikgu ingat saya:)Saya setuju dengan kata-kata cikgu. Walaupun saya salah seorang yang rapat dengan dia di kem tetapi, yang membuatkan saya tidak setuju dengan cara dia ialah apabila dia tidak menghormati pendapat saya dan ahli team yang lain. Saya memang tunggu saat ini untuk meluahkan kata-kata. Saya pun tak berani nak cakap masa refleksi haritu. Mujurlah ada sorang pelajar cina dalam team saya luahkan apa yang terpendam. Memang dia diabaikan oleh "pelajar" tersebut. Satu lagi semasa saya "sesat dalam hutan" tu, "pelajar" itu marahkan saya kerana saya yang menyebabkan dia kena marah dengan abang mario. Jadi, kalau boleh saya nk bertanya.. Macam mana jika selepas ini dia masih lagi berdegil dan still buat perangai mcm di kem? apa patut kami lakukan sebab yang benarnya kami memang tak berani. Kalau kami buat tentangan dkt dia, cikgu cikgu akan belahi dia. Selalunya macam tu lah jadinya. Slow talk pun, tak ada guna :( Terima kasih cikgu sebab tulis post tu. Kami dkt sini dah langsung tk thu nk buat apa. Kami harap cikgu dapat bantu kami. terima kasih :)

Eco Kid Adventure on Facebook