Isnin, 8 Mac 2010

minta maaf.kalau saya buat salah

seorang rakan bertanya
KEGANASAN MULUT
UNTUK SIAPA.
saya ringkaskan begini.
N3 itu pernah dikeluarkan
pada Oktober 2008
ada cerita dikala itu
KENAPA SAYA ULANG SEMULA
cerita politik semasa kita
satu persatu
kita baca.kita dengar.
CERITANYA
berbaur kebencian.
satu persatu
cerita yang dulu manis bersama
cerita yang dulu pahit bersama.
HARI INI
semua kerana mulut.
SAYA BUKAN ORANG POLITIK
saya berpegang pada satu
prinsip yang cukup mudah
yang menang - tak menang semua
yang kalah - tak kalah semua.
KITA HORMATI
berdirinya kita atas kapasiti
semua orang betul.

17 ulasan:

zaijb berkata...

salam jinggo....

kata2 yg menyakiti dr orang yg kita kenali memang mencederakan minda dan menghiriskan perasaan...

utk memaafkan mungkin memakan masa... bukan sehari.. bertahun pun entah sampai bila...
anggaplah ia sesuatu yg pahit tetapi terpaksa di telan jua...

jgn terlalu memikir perkara yg telah berlalu...
krn.. mungkin ada rahmat tuhan yg tidak kita ketahui mempertemukan kita dgn orang seperti itu....

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr berkata...

tiada maaf bagi mu...

he he he he...

gurau jer...

**dh lama tak jenguk sini..

ONE ZABA berkata...

zaijb...

hepppp, jangan gaduh gaduh!!!!

- jinggo - berkata...

zaijb
untuk
saya selalu tgk nurse marah2 orang - terutamanya nurse ' makcik2 '......
kenapa agaknya...
dah orang tu sakit !

- jinggo - berkata...

gadis....
hang pi mana
tapi kita selalu cuba kat facebook

- jinggo - berkata...

cguone
gaduh dengan nurse..
biasa lah tu....he

zan-xray berkata...

Sebab mulut badan binasa...
melepaskannya jua satu kepuasan jika kena pada tempatnya.

zaijb berkata...

cgu jinggo...

sukar nak jawab... walaupun jawapannya cukup mudah... krn saya tak mahu memihak mana2...

rasa nya cgu lebih arif.... bila bekeje dgn manusia kekadang emosi lebih dr segalanya...

.... meh datang sini...nak cuba jagaan dari saya tak... hehehe...



one...
bukan gaduh... just nak tambah kemesraan je..hahaha...

Kunang-Kunang berkata...

Saya tak faham macam mana ada orang kata "mulut jer jahat tapi hati dia baik". Macam mana nak kata baik, kalau buka jer mulut menyakitkan hati orang.

- jinggo - berkata...

zan...
kerana mulut badan dah tentu binasa...kerana itu mesti ada kemahiran....betul tak.

- jinggo - berkata...

zaijb
sebab tu saya memilih ke hospital berbayar...he

- jinggo - berkata...

kak hanim
rasanya macam tak boleh guna istilah tu
kalau mulut tak baik
hati mesti tak baik...
sebab kita adalah apa kita fikirkan...

roha berkata...

Salam.
Lumrah kehidupan, manusia pelbagai ragam. Ada begitu, ada begini. MULUT TEMPAYAN BOLEH LA KITA TUTUP tapi MULUT MANUSIA nak tutup pakai apa. Plaster pakai simen ma......kah kah kah kah kah kah (gurau je). Bior la depa nak kata sampai berbuih mulut tu dengan ayak liuq, dah penat nanti berhenti la tu. Sampai bila nak dok kata orang. Kebenaran pasti terserlah cuma masa yang menentukan. Bukan mau cakap sapa kalah, sapa menang. Yang kalah tidak selamanya kalah dan yang menang pun kena ingat ma tidak selamnya menang. ALLAH SWT tu kan ada ma. Pokoknya, sentiasa berjalan di landasan yang betul. Jangan terkucil sedikit pun. Ini mau jaga-jaga!

Syd berkata...

"mulut jahat hati baik"
ada 2 kemungkinan

bersangka baik pada yg jahat mulut
atau
"sijahat mulut" memang mengatakan yang benar... kebenaran kadang kadang menyakitkan ...

roha berkata...

Salam
Kita memang digalakkan bersangka baik kerana Allah swt menurut prasangka hambanya. Kata-kata yang mempunyai kebenaran kenalah kita terima. Munkin cara memperkatakan tu tak sesuai....... kot la.

blueCITY® berkata...

salam..


saya belum maafkan awak
lallala...

saya juga minta maaf kalau ada salah silap
heeeeeee

zai berkata...

Elokla tak berkawan dengan orang2 yang tak sayang mulut ni..tak ada ruginya kita menjauhkan diri...boleh buat my blood go upstairs plak nnti..hehehe

Eco Kid Adventure on Facebook