Ahad, 29 Mac 2009

buku dan kita

buku dan kita
MEMBACA DAN BUKU
kenapa buku di adakan
mungkin tidak lain adalah untuk menyimpan segala hasil :
mungkin bacaan
mungkin kajian
mungkin panduan
dan segalanya mungkin
BIJAK PANDAI TERDAHULU DAN KINI
UNTUK DIBACA.
UNTUK DISEBARKAN.
dalam satu kajian besar tentang MEMBACA DAN BUKU.
memang PAYAH untuk mengajak orang KITA duduk dan seterus membaca.
kenapa
TIDAK ADA BUKU UNTUK DIBACA
TIDAK ADA MINAT UNTUK MEMBACA
TIDAK ADA BUKU YANG SESUAI UNTUK DIBACA.
( berdasarkan minat )
semuanya ini sudah menjadi satu INGATAN besar kepada TAUKEH2 buku.
BUAT DAN TULIS BUKU BERDASARKAN APA YG ORANG NAK BACA.
hiburan.cerita hantu.cerita panas.cerita gossip.cerita angkat tilam.cerita kahwin cerai.
ORANG AKAN BELI.
buku2 motivasi
DIBACA ATAS KEPENTINGAN
( ini kajian )
MEMBACA - KERANA
minat
mengisi masa lapang
terpaksa membaca ( exam + mengajar )
Kerana itu sudah menjadi satu cerita yg dikongsi2 dikalangan taukeh2 buku.
Maka lahirlah buku2 yang ..
kecil pasaran
kecil kajian
BUAT BERDASARKAN APA YANG BOLEH JUAL.

u can win - sebuah buku yang amat2 hebat untuk dimiliki.

10 ulasan:

~Insan Biasa~ berkata...

hehehheh saya banyak buku belum habis baca...

- jinggo - berkata...

cgu ania

kerana kita membaca kerana....
itu sebab begitu kut..
kita serupa.
masih banyak buku yg belum dibaca....
sebab selalu baca berdasarkan topik....
he....

sakurasa 2 berkata...

Cikgu Jinggo

"buku dan kita"
pepatah melayu mengatakan bahawa membaca jambatan ilmu.

Membaca membuat minda kita lebih cergas.
Membaca membuat kita lebih yakin untuk berbicara.
Membaca juga membuat fikiran kita lebih terbuka.....

sakura sedang mencari2 buku yang bertajuk "77 tip melembutkan hati lelaki"
harap puan arryani dapat membantu sakura.
he he he

sonata anak kancil berkata...

baca buku? banyak baca, lagi banyak lagi belum baca, bacalah buku sebelum tamat riwayat...buku & guru tak dapat dipisahkan, ibarat irama & lagu...tak ada irama, pincanglah lagu...

jane berkata...

salam cikgu,

haah, saya pun belum baca banyak lagi buku yg dibeli. p penang aritupun, habis banyak ke buku di chulia street...sayang, saya lupa ambil gambar di situ...best uncle tu...sangat understanding!! tu yg beg berat macam batu...buku dan jeruk nyer pasal....

pst....lagi banyak membaca...lagi terasa betapa kerdilnya kita, kan?

arryani berkata...

Kalau nak ikutkan logik, membaca amat menyeronokkan. Even novel sekalipun, kekadang banyak pengajaran, apalagi majalah ilmu.


Tak rugi menghabiskan masa dgn mmbaca. Lagi banyak yg kita baca...lagi banyak pengetahuan masuk dlm kepala.

Saya nak kongsi kata2 ni,"the beauty of reading will only be known by those who love books"

p/s saya paling tak suka novel.........heheh.

- jinggo - berkata...

sakura

begitulah adalah pasal buku
sebab kehebatan manusia diukur
dari bahasa
dan gaya bahasa
buku mampu melentur kita ke arah itu.

kenapa buku yg dicari - nak lembut hati sapa agaknya...

- jinggo - berkata...

cgu sonata

kerana itulah yg sepatutnya kita tahu...
dan semua orang tahu
tapi buat tak tahu....
kita membaca sekadar untuk membaca.....
zahir dan lahirlah generasi yg esok yg tak suka membaca

- jinggo - berkata...

pst....lagi banyak membaca...lagi terasa betapa kerdilnya kita, kan?

cgu jane

begitulah adanya kehidupan.
semakin banyak kita belajar terasa - aduhai banyak lagi yg aku tahu...

- jinggo - berkata...

puan aryani

saya pun tak suka novel...
biasanya itulah buku yg mudah dijual...sebab ada yg meminta.

saya simpan aja komen mengenai kesan pembacaan novel dan remaja ni....saya ada cerita !

Eco Kid Adventure on Facebook