Ahad, 8 Mac 2009

dunia lelaki dan perempuan




Bagaimana kalau duniai ini
Hanya ada lelaki sahaja
mereka akan hilang satu nikmat bagaimana membesar bersama perempuan.
mereka akan buat apa yg mereka nak buat...
DAN INI LAH CERITA BUDAK ACS KELANG.
sekolah lelaki yang resamnya semua orang tahu.
perangai budak lelaki yang duduk dibandar.
semua macam tahu.
BISING.AMAT BISING.
TAK MAKAN SAMAN.MARAH.TENGKING SAMPAI TERKELUAR
SUARA KECIL......BUAT TAK TAHU.
kata cgu : kami kalau kat sekolah sepak terajang macam dah biasa.
3 hari bersama budak2 lelaki semua.
Kem macam nak pecah.
Selain dari semua fasi 'menggeluarkan ' suara kecik
...Kem yg paling banyak ketawa - budak pekan masuk hutan.
Bayangkan apa yg berlaku..
ada yg first time kena basuh pinggan.menangis.
ada yg first time kena tidur khemah - basah.menangis
ada yg first time tinggalkan mak dan ayah - menangis.
ada yg first masuk hutan malam - menangis
ada yg first kena pacat - menangis.
Kesimpulan : bersama anak2 ACS - memang pengalaman dan realiti baru -
dunia akademik semakin dikuasai oleh bangsa asing. kuanlitinya amat2 tinggi.
DARI 19 ORG UPSR 5A ( dari 130 org pelajar ) -
hanya 2 org anak melayu.
dan untuk kita ( melayu ) fikir2kan.

8 ulasan:

Tirana berkata...

Jinggo..

Anak-anak bandar manja lebih termasuklah anak-anak saya tak macam mama dulu-dulu..darjah 4 dah pandai memasak, pandai cuci kain (tak ada mesin basuh), pandai iron baju, pendek kata pandai serba serbi tentang living skill sebab tu bila kawin dalam usia muda pun alhamdulillah tak ada masalah tentang komitmen. Salah mama juga, tak didik anak jadi tough tapi alhamdulillah walaupun mereka tidak setanding mama dalam living skill namun masih boleh dikira..masih tahu tanggungjawab masing-masing. Jika mama tak ada seminggu pun, insyaAllah mereka boleh survive..hehehe

arryani berkata...

1#Yang membezakan dorang adalah kita sendiri(ibubapa)...

Macamana anak tak takut pacat, kalo maknya sndiri pun takut....

Mcmana anak tak menangis tidur dalam khemah kalo dah biasa ber air cond...

Mcmana anak tak menangis bila di suruh cuci pinggan bila kat rumah, anak yang minta bibiknya cuci..

Sebenarnya kita yg mmbezakannya...(asuhan yg silap)

2#Tang anak mlayu kurang dpt kputusan cemerlang tu, tkleh nk sangkal lah. Mungkin usahanya kurang sbb dari mak bapa kita pun dah cakap...jangan susah ada koata untuk BUMI...(skadar pandangan, jgn ada yg terasa hati)

- jinggo - berkata...

puan tirana

ada seorang kawan - disingapore - sekarang sibuk buat kelas ( yg lawak ) - cara mengikat tali kasut......

sebegitu manjanya budak2 hari ini.
sehingga nak ikat tali kasut pun tak tahu....

itulah budak2 dulu dan sekarang......

- jinggo - berkata...

puan aryani

setuju.
semuanya bermula dengan dididikan dari rumah....
apa kita nak buat dengan anak2 ' kita'......

masukkan diaorang dalam kem......

yg kedua : makayah budak2 kita sibuk pasal politik......

Pija berkata...

Saudara Jinggo,
Anak saya seronok pegi kem motivasi minngu lepas, even katanya tak mau pagi lagi lain kali. Memang untuk ajar budak2 pasal tanggungjawab agak susah esp budak lelaki. Sentiasa nak kena ingatkan... Harap anak saya tidak tergolong dalam kumpulan yang menangis tu....

- jinggo - berkata...

pija

saya mula mencari adam dihari pertama....
dia ok.
pemalu sikit - mungkin tahun 4 tak ramai.

datanglah lagi...
saya ada gambar dia dalam lumpur.....

Pija berkata...

Jinggo,
Boleh e-mail kan gambar anak saya dalam lumpur? E-mail saya pijoe97@gmail.com. InsyaAllah, ada peluang semestinya saya suruh dia pegi sana lagi. Dia memang pemalu...emm... mungkin tahap confident dia kurang...

- jinggo - berkata...

pija

menurut pihak sekolah - akan menyusul kem2 lain selepas ni....

Eco Kid Adventure on Facebook