Rabu, 4 Februari 2009

Merawat Emosi kita

Dari masa datangnya emosi kita setiap hari
Mengikut kajian pakar2 psikologi , emosi2 kita datang dari fikiran sendiri -
bukan dari hati seperti biasa disangka
Apakah faktor yang mencorakkan emosi kita
faktor luaran
faktor dalam
keduanya memberi cerita kepada emosi kita - faktor luaran tidak boleh dikawal sementara faktor dalam boleh dikawal. kita boleh mengawal perkara2 yang kita fikirkan.
biasanya kita percaya bahawa peristiwa2 yg berlaku diluar diri kita yg menyebabkan kita menjadi seronok , suka , marah ataupun sedih.
APA YANG MENYEBABKAN EMOSI KITA TERGANGGU
kajian menyatakan - yang menimbulkan segala emosi kita adalah
fikiran - fikiran kita
kita memberi makna pada setiap peristiwa.ini di bantu oleh suara2 kecil kita.
INI YANG MENCETUSKAN MAKNA..
dan MAKNA ini akan mencetuskan MOOD dan emosi2 yang selaras
dengan MOOD yang kita fikirkan.
INI BERMADSUD KITA YANG MENCIPTA EMOSI KITA
MELALUI PEMIKIRAN KITA.
untuk itu untuk mengawal emosi - kawal pemikiran kita.
untuk itu : bagaimana kita mengawal emosi dan mood kita hari ini.
sebab segalanya dalam pemikiran kita...

19 ulasan:

mademoiselle ain berkata...

mcm mane nk bg mood happy je selalu sbb bila tgh happy tetiba ada org yg buat kte bad mood..huhu..

susah betul jadi manusia yg complicated mcm saya..

- jinggo - berkata...

ain

kan dah dikatakan : segala mood kita dalam dari dalam diri kita sendiri - bukan faktor luaran.
SUARA2 KECIL kita akan membentuk pemikiran dan mencetuskan perubahan emosi dan seterusnya mood kita...

untuk itu.berbaik sangka dengan semua keadaan dahulu .
di ulang semua - berbaiksangka !
kita adalah apa yg kita fkirkan.

~Insan Biasa~ berkata...

kawal emosi...so,kunci utamanya kawal pemikiran.
Kemahiran mengawal pemikiran. Pening saya.Ditambah ditemani suara2 kecil tu...

- jinggo - berkata...

cgu anis

kawal suara kecil.rasanya macam ni kut.
tarik nafas panjang2.tukar gelombang otak - ke alpha....
kemudian berfikir.jaga suara2 kecil yang akan bagi idea macam2 kan.....

- jinggo - berkata...

cgu anis

kawal suara kecil.rasanya macam ni kut.
tarik nafas panjang2.tukar gelombang otak - ke alpha....
kemudian berfikir.jaga suara2 kecil yang akan bagi idea macam2 kan.....

Marzalina berkata...

cikgu suruh saya komen jugak..so saya akan komen, hehe
suara kecil ni banyak dalam minda saya...terutama apabila saya terjaga dari tidur pada tengah2 malam..ada suara kecil yg suruh saya solat tahajud..dan ada suara kecil yg suruh saya sambung tidur...pilihan di tangan saya sebenarnya nak dengar suara kecil yg mana...lagi satu..terutama ketika bangun pagi..ada suara kecil suruh saya ponteng keja..dan ada suara kecil yg suruh saya bersemangat pergi kerja..saya yg kena pilih..hmm..so..itulah komen saya..suara kecil ni ada peranan yg penting dalam hidup kita...yg baik atau yg buruk kita sendiri yg kena buat pilihan.

- jinggo - berkata...

intan.

tahniah kerana bijak mengawal suara kecil yg terus kepada qalbu dan terus kepada emosi dan terus pada tindakan.

saya selalu - berdiolog dengan suara kecil yg kadang2 mengajak kesana dan kesini...

siapa yg mengawal siapa kecil kita : rasanya kita tanya kawan2 - sapa yg tahu jawapan tolong jawab.......

hazlin berkata...

senang aje nak rawat emosi kita, cepat-cepat muhasabah diri dan ingat Allah. jgn sampai emosi menguasai akal..

- jinggo - berkata...

cgu hazlin

jawapan yg terbaik - ambil air sembahyang - dan seterusnya.
sebab kita disini bukan untuk dihukum - tapi untuk diajar dan belajar....

mountdweller berkata...

Salam sdr. Jinggo.

Saya mengawal emosi dengan bersangka baik, permudahkan masalah dan selalu bergurau.

- jinggo - berkata...

tuan

sebagaimana saya kongsikan : asasnya adalah bersangkabaik dengan semua keadaan dan semua orang.....

nurdaniella berkata...

cikgu, susah nak mengawal emosi ni sebenarnya.. terkadang tu, terlepas jugak apa yang tak sepatutnya dilepaskan..

- jinggo - berkata...

Nur

memang susah : sebab kena selalu bisikkan pada diri.bersembang dengan SUARA KECIL...

sebab saya sendiri pun kadang2 terbabas.
tapi sekarang - ok kut.madsudnya selalu ingatkan diri....

arryani berkata...

Suara kecil saya menyuruh saya kuat. Tapi hakikatnya kekuatan saya terbatas. Tapi kita perlu berdepan dengannya juga.

Suara kecil saya menyeru saya supaya saya sentiasa OK. Tapi hakikatnya saya bertarung untuk melawan perasaan itu. Dan saya OK juga akhirnya.

Suara kecil saya menyuruh saya ke depan seiringan dengan org2 yg sedng berlumba. Dan ternyata kadang-kadang payah juga. Tapi saya perlu berusaha supaya tidak tercicir bersama yg tewas...

Dan suara hati saya mengatakan yang saya masih ada teman untuk menyuarakannya....

- jinggo - berkata...

puan aryani

dikatakan : bila kita ada satu keinginan - maka ada 6 suara2 kecil yg akan datang beriringan dengan matlamat.

saya selalu kuatkan diri - kecilkan suara2....
nanti kita kongsikan macamana nak MATIkan suara kecil tu.

erisya nor berkata...

ehhhh tuan J mana entry moh balik kampung? hajat d hati nak tengok foto kampung tuan J...malangnya tak de lak :(

- jinggo - berkata...

Puan Erisya

N3 moh balik kampung kena potong : sebab piliharaya kat Perak tak jadi....he....
ingat bolehlah balik kg....

erisya nor berkata...

tuan J...oooo nak balik mengundi rupanya!hmm..tak berapa paham sangat ngan isu kat perak tuh....hmmm...tukor MB lagi lah ya...cepat betoi roda berpusing!

- jinggo - berkata...

Puan Erisya

he...macam tulah yg macam nak jadi tapi tak jadi...
kita tunggu dan lihat - esok.

Eco Kid Adventure on Facebook