Sabtu, 28 Februari 2009

satu lagi misi - sukar

kita boleh bercakap apa sahaja mengenai keinginan untuk berubah - sejauh mana komitmen : ini adalah permainan Perjalanan Komitmen - memang malu....tapi ini ujian komitmen
ada straw.ada getah yang perlu dipindahkan dari seorang keseorang.
sekali lagi anak2 diajak untuk melihat tindakan sebelum ada keputusan.
satu lagi misi sukar - sekolah ini menawarkan program percuma kepada pelajar yg
tidak pernah
tidak minat
mak ayah tak kasi....
JOIN AKTIVITI LUAR.
Bersama sekumpulan pelajar yang pertama kali jauh dari ' ketiak ' makayah bukan mudah.Semuanya baru kepada pelajar ini.
DAN SATU LAGI
Gang Songkok - yang membuatkan semua sistem sekolah -
dari guru besar sehingga Pak Cik Jaga kenal -
NAKAL TAHAB CIPAN.
Gang ini akan bersongkok pada semua aktiviti - nampak sopan tapi - masyalllah !
masuk hutan ( menangis ) tidur malam ( menangis ) main lumpur ( menangis )
Kami - jinggo & rakan2 @ guru2 - mengunakan plan A dan B dan C dan.....
kami zahirnya berjaya dihujung.
Program akan disambung....

22 ulasan:

arryani berkata...

Saya tak suka kalau kat sekolah tak ada budak nakal. Tak hidup suasana sekolah nanti.

TAPI....nakal yang macamana?...

Nakal, sekiranya hak nya di ganggu gugat.

Nakal, sekiranya keinginannya di halang..

Nakal, sekiranya idea mereka tidak mahu diterima pakai, sedangkan mereka berfikir siang malam untuk pandangan tersebut.

Dan nakal yang boleh dikategorikan sebagai nakal "berisi". Nakal yang cerdik.

DAN...kepada Cikgu Jinggo dan Cikgu2 lain yang sanggup berdepan dengan anak-anak yang nakal. Terima kasih..

Anak orang, anak saya jugak...anak bangsa saya........

sakurasa 2 berkata...

Cikgu
sakura dulu2 golongan
masuk hutan ( menangis )
tidur malam ( menangis )
main lumpur ( menangis )
now tak menangis dah he he he

catz_mafia berkata...

Jinggo,
Camne nak apply masuk program ni?

izzah berkata...

seronok berprogram bersama kanak2 nie..
selalunya lepas jer ikut program..dorang berkobar2 nak jadi 'org baru'
tapi selepas seketika..dorang akan kembali kepada asal..
nak istiqamahkan dorang pada sesuatu yang baru tu kena usaha org yang terdekat dengan dorg plak kan...
so mcmana tu jinggo?

ASYIQ berkata...

Saya pun macam budak2 ni...
mula2 dok asrama nangis.
mak dtg kali pertama, peluk dia nak ikut balik. Pas tu mak tak dtg2 dah...saya pun makin ok. Pandai mak. Main psikologi tu....kalau selalu dtg makin cuak la anak dia.

Lagipun dok fikir balik...kalau dok rumah mesti tak jadi manusia cam sekarang...he he

So, budak kuat nagis tak semestinya
........... setuju tak jinggo??

~Insan Biasa~ berkata...

begitulah adatnya senario yang bernama anak2 di sekolah mahupun di mana. cikgu seorang nak mengendali 30-40 yang sebahagiannya "masya'allah"....tanpa rotan, tanpa jerit, tanpa jengil...orang jawa ckp...."kepiye toh?"....hehehhe

sabarrrr.....jek la.

- jinggo - berkata...

puan aryani.

NAKAL - tu boleh kita kupaskan begini - ada yg nakal yg boleh kita ketegorinya kreatif.....
ada yang nakal - melanggar peraturan...

sebab saya pun nakal dulu.....

kes budak songkok ni - dari cerita cgu nakal yg memudaratkan diri sendiri....dan org lain.

tapi bukan dalaman diaorang macam tu.ada sesuatu telah berlaku......

- jinggo - berkata...

sakura...

saya duduk kampung.
jiwa kental - tak main nangis...

rasanya sekali aja menangis betul2 ( trajedi Okt 2008 ) - budak yg menangis disebabkan : tak takut..

kenapa takut.
tak biasa dan dibiasakan...

- jinggo - berkata...

cat

nak masuk @ join program saya - booking melalui sekolah di nombor saya...
0176634254
0193689375

cgu sekolah mana.
nanti call - kita berurusan

- jinggo - berkata...

izzah

memang macam tu - kita boleh kejutkan budak tu sekejap aja - yang lain ada komitmen persekitaran...

sebab saya adalah orang yg membangun dengan proses latihan yg berterusan diri sendiri - saya tahu kita dan budak2 tu ada ruang untuk berjaya.

komitmen harus berterusan - sebab untuk berjaya...saya yakin pada skill yg berterusan.

- jinggo - berkata...

So, budak kuat nagis tak semestinya
........... setuju tak jinggo??....apa tu cgu.

nak bagi tahu yg budak kuat menangis ni lemah - itu subjektif.
kenapa menangis - sebab cetudan emosi yg berbagai...

dulu masa kecil tengok bengkali jual roti - takut.sebab ada orang cerita ' org potong kepala '.....

he.....

- jinggo - berkata...

cgu anis

cgu dan rotan adalah sinonim - tapi kesian cgu2 sekarang - tak boleh nak pegang rotan lagi ( betul ke )- silap2 kena saman.

apa kita boleh buat.....

~Insan Biasa~ berkata...

di sekolah hanya 3 guru disiplin boleh merotan. dan murid boleh pilih cikgu mana yang boleh rotan dia...

kat sekolah sekarang...menakut2kan murid pun kena berpada2..kalau tak jadilah macam kes 'ain' mcm dlm entry saya dulu tu.

terkini....lepas raya cina ain terus tak mai sekolah. minggu lepas maknya bagitau dah tuko sekolah di sekolah lain....

- jinggo - berkata...

cgu anis...

kesian jadi rotan hari ini - tak boleh lagi digunakan sepatutnya....

saya mengikuti cerita ain tu - nanti ada kelapangan nak jengok semula cerita tu.

catz_mafia berkata...

Jinggo,
Semuanya dalam peringkat perbincangan lagi. Kalau boleh biarlah sebelum murid Tahun 6 trial UPSR. Lebih awal rasanya lebih bagus. Dah confirm nanti, saya akan hubungi k.

Rozana Radzuan,
SK Semantan Ulu, Raub, Pahang.

hurrie berkata...

saya pun nakal :)

hanya waktu belajar, setiap kali cikgu/ lecturer/ siapa2 nk masuk ke topik baru; saya akan mengajukan soalan yang tidak ada kaitan secara langsung tetapi ade juga kaitan nye.. dan membuat cikgu tersebut terkebil2 sekejap dan kemudian nye bercerita sampai lupa topik baru yg nak disampaikan. :P

erisya nor berkata...

tuan J...senyum baca ulasan 'tahap cipan'
seboleh mungkin erisya cuba untuk tidak memanjakan anak...meskipun sukar ....maklum anak dah tinggal sorang :)

- jinggo - berkata...

cgu cat

terima kasih kerana kita berurusan...

- jinggo - berkata...

karipap huriyyah

bila nak team u datang ke gombak lagi...
rasanya dekat 10 tahun kita tak jumpa...
kalau ada masa - call dan kita kembali.....masuk hutan sama2...

- jinggo - berkata...

puan erisya..

setiap orang yg pandangan tersendiri untuk memdidik anak2...rasanya apa puan buat terbaik......

tgk muka anak puan - sejuk........

hurrie berkata...

insyallah. tunggu saya masuk UIA campus Gombak bulan Mei nanti. :)

- jinggo - berkata...

karipap

I tunggu U.....

Eco Kid Adventure on Facebook