Jumaat, 26 Jun 2009

inilah kita......


bagaimana nak kenal orang berdasarkan kod peribadi. penting sangat ke.
penting untuk memudahkan perhubungan sosial .
orang yang berjalan laju
kemahuannya kita akanseolah2 ada sesuatu yang di kejarnya.tidak sabar mencapai matlamat.gemar persaingan.keras kemahuan.tahu apa yg dia tahu dan sukar untuk di halang kemahuannya.kalau kita cuba halang di tolak tepi.
orang berjalan perlahan
masa tidak penting ( dan mahu orang ikut rentaknya ).padanya masa tidak penting.cuba menguasai orang lain.mementing diri sendiri
Berjalan bahu jatuh ( mata memandang jalan )
orang yang kecewa dengan dirinya dan kehidupan.bersikap negetif pada kehidupan.pasif.amat pasif dan menjadi beban kepada orang lain.
orang yang berjalan tegak memandang hadapan
jelas tengtang matlamat.apa yang menganggu akan di tolak tepi.orang spt ini akan meminta banyak pengorbanan....

MENGENAI PAKAIAN

kadang2 terfikirkan kenapa benda2 macam ni semakin menjadi perhatian – sebab menurut satu kajian di USA dah ada training mengangkat pipi ( madsudnya bila pipi terangkat , mata jadi kecil : itu dikatakan senyuman yang paling ikhlas….).

dan di negara kita tidak ketinggalan – Perlis dah buah seminar mulut , Terengganu dah buat seminar senyum sokmo.

Orang yang ‘ suka pakaian berjenama (walaupun bundle )
Melayan keperluan orang lain dengan baik.Perancangan yang teliti @ hati2.Orang yang simple
seluar jeans , tshirt
Suka pada keseronokkanMoody ( ikut mood ) - Suka memberontak - Tidak suka di kongkong
Orang suka suka dengan pakaian seragam ( termasuk Rela )
Pandai berkerjasama dengan orang lain -Penganut fahaman tradisional ( hati2 kawan bercinta dengan org begini )
Orang yang berani berpakaian / lain daripada yang lain.
Banyak tenaga dalam / emosi - Berjiwa seni - Sangat mengutamakan kebebasan - Jiwa sensitive @ terbuka @ berterus terang.
Barang bersepah dalam kereta , bilik , pejabat
Tidak suka peraturan - Tidak suka tanggungjawab -Tidak suka benda remeh temeh
Orang yang sangat pengemas @ pembersih
suka pada peraturan .Sifat degil .Tak padai menyesuaikan diri – mahu orang lain ikut peraturannya
Orang yang banyak kasut
Suka memuaskan diri sendiri
Bawa kereta perlahan
Tidak pandai menyesuaikan keadaan.Takut mencuba benda baru – suka menurut perintah ( pasif )Kurang inisiatif - Takut pada kegagalan. Tdk berani ambil risiko – tidak suka buat keputusan.
Bawa kereta laju.
Agresif - Tidak suka peraturan - Tidak suka bertolak ansur.

kita fikirkan
Penting ke ilmu ni?
PENTING. Sains ( 90 % sains tidak membelakangkan Islam cuma di nafikan oleh orientalis barat ) – kelancaran hidup kita tidak boleh kita nafikan ada kaitan dengan semua ilmu di atas.
( DENGAN TIDAK MEMBELAKANGKAN KETENTUAN ALLAH ).
untuk itu fikir2kan lah

14 ulasan:

blueCITY berkata...

dont judge a book by its cover?

huahuahu... releven ke?

for biru?

tak kenal maka tak cinta =P

Tirana berkata...

Ramai kawan-kawan kata, saya kalau senyum mata jadi sepet..hehehe..tapi saya rasa semua orang pun kalau senyum mata akan jadi sepet. Tak pernah jumpa lagi orang senyum mata jadi bulat...hehehe.. Nampaknya kena berlatih senyum dengan mengangkat pipi..Macam mana lah agaknya ye..

Mak Su berkata...

saya begitu dan begini

~Insan Biasa~ berkata...

ngeee saya dah jumpa orang yang sangat pengemas dan pembersih....
tiap2 hari kena hadapi.
adehhhh...

penting ... then dengan itu kita get ready camne nak hadapi insan2 yang berlainan karektornya-miscellaneous, so xdelah miscomunication ke...misconception ke

;-D

- jinggo - berkata...

blue..

itu karektor yg lahir dari dalam.....

kita boleh katakan itu dan ini.
tapi ' non-verbal ' tidak mungkin.....

tapi itu asas - tapi diubah oleh persekitaran....

he...

- jinggo - berkata...

puan tirana

senyum mata kecik - sebab senyum dari dalam - ikhlas.
ada orang senyum tak ikhlas.
sinis
ambik hati....

kita fikirkan fakta tu.

- jinggo - berkata...

mak su

saya pun begini dan begitu....

- jinggo - berkata...

cgu anis.

zaman ni orang bercakap soal kuanliti ' keinsanan '...

zaman orang mengkur kita tidak dari IQ lagi....untuk menerokaan ilmu sudah semakin jauh terutama dalam hal yg dikaitkan dengan pembinaan karektor.

ilmu yg dikongsikan - betul pada asasnya tapi diubah oleh persekitaran...

ummumishkah berkata...

personally saya rasa ilmu cam gini macam garam dan gula lah.. penambah rasa!

catz_mafia berkata...

Cikgu Jinggo,
Dah lebih kurang macam tilik nasib plak.. hehe..

Diri saya:
Berjalan pada semua kelajuan,

Pakaian - semua jenis ada. Tapi paling selesa dengan jeans / slack dan tshirt.

Barang dalam keta atau tmpat2 lain - ada masa bersepah, tapi lebih senang susun terus. Senang cari. Mata tak semak, kepala tak kusut.

Banyak kasut - Ini hobi baru saya. Beli dan pakai ikut kesesuaian.

Bawa kereta - Ikut keadaan.

Moral of the story - saya suka dengan diri saya.. hehe

a kl citizen berkata...

bawak kereta perlahan....! patutlah saya tak jadi2 pengetua...baruku tahu

- jinggo - berkata...

ummu - terima kasih kerana perhatian....

- jinggo - berkata...

cgu cat..

saya suka buku yg saya sedang baca ni...
kadang2 begitulah : satu daripada apa yg perlu saya tahu dan belajar....memudahkan urusan seterusnya....

sekadar asas....

- jinggo - berkata...

cgu kl

jadi pengetua kena naik kereta laju ke....

he...

Eco Kid Adventure on Facebook