Ahad, 8 November 2009

first time............

budak ni tak pernah masuk sungai seumor hidup.
tengok sungai macam kita yang normal tengok dinosour.sedang di pujuk oleh cgu.
mungkin ini kali pertama ' amoi ' ini di ' dera ' fizikalnya tapi amoi ni - memilih untuk melakukan.
first time dalam tempoh 10 tahun menjadi cgu pendidikan luar
budak mandi sungai dan hilang baju. maka balik lah kem tanpa baju.
bagaimana berhadapan dengan semua yang first time
dikatakan ada dua keadaan yang berbeza :
samada first time itu
kita yang mahu
kita yang terpaksa mahu
KESANNYA TENTUNYA BERBEZA
first time yang kita mahu
tentunya kita sudah bersiap sedia untuk berhadapan dengan ' first time '
cuma kita mungkin lebih berhati2.
first time yang kita terpaksa mahu
KITA HANYA SEKADAR LALUI
dan tentunya kita tidak memilih yang melakukan
dan kita tak belajar apa2
APAKAH PERKARA FIRST TIME PADA KITA.
dari jinggo
tentunya perkara first time yang saya mahu
naik kapalterbang dan duduk di negara orang
yang serba tidak kenal sesiapa.
perkara first time yang saya tak mahu
masuk mahkamah.
terimakasih ikmal + zack + iman dan guru2 sk bandar utama 4.

30 ulasan:

~Insan Biasa~ berkata...

sedang lalui kehidupan first time yang terpaksa mahu....

- jinggo - berkata...

cgu anis
sabar ajalah
kadang ada first time yang kita tidak pilih tapi terpaksa pilih........

sabar je wak.
makin keraplah ke pulau indah.

Tirana berkata...

untuk membuat sesuatu buat pertama kali tentu memerlukan keberanian.

- jinggo - berkata...

dan puan tirana
saya percaya..
dalam apa hal : kali pertama yang kita pilih...pastinya disertakan dengan persedian..

macam
kali pertama jadi isteri orang.
tentunya kita tidak ' kosong2'....

Pn Kartini berkata...

Salam Mr Jinggo..:):)
1st time..,
Terasa 1001 macam persoalannya..
Takut..janggal..tiada keyakinan..mcm2
Namun tanpa 1st time..
Kita Takkan tau tahap keupayaan kita..!

- jinggo - berkata...

cgu tini
kali pertama.
saya percaya bergantung pada keinginan asal.
kita memilih
kita terpaksa pilih...
dan saya percaya tidak ada seterusnya tanpa first time.

Che' Pit berkata...

kali pertama
mcm2 bermain dlm kepala
betul atau salah
boleh atau tidak
nak atau x nak

hmm tapi kena gak pilih.. betul atau salah, kita takkan tahu sbb takleh nak pilih dua2 dlm masa yg sama.. oleh itu yakin lah dgn pilihan kita dan jangan menoleh ke belakang lagi..

ZOOL@TOD berkata...

First time memang menakutkan kerana tak pernah melakukannya. Sandaran pengalaman orang yang berpengalaman kadang2 tidak membantu langsung.

Belasah je.... (jangan lupa berdoa dan bertawakkal). Insya-Allah semuanya OK.

Cik Amy Sensei berkata...

salam...

first time lama tak singgah...hekhek..

ONE ZABA berkata...

mujur bersunat tu cuma first time dan last time je....wakakaka!!!!

~Insan Biasa~ berkata...

ha...sekadar melawat pusara...xkan singgah ke mana2...

- jinggo - berkata...

ngeh..ngeh
betul2
keyakinan yang 100 % kalau kita melakukan apa2 yg kali pertama

dan kena ingat...
bila nak kali pertama akad nikah...he...

- jinggo - berkata...

enzoll
sandaran orang yg pengalaman.
dan tentunya pengalaman masuk IJN dan duduk hospital....
sesesuatu yg besar kesannya kan........

- jinggo - berkata...

cgu amy

he...
first time juga tu
terima kasih kerana saya dah beberapa times tak masuk blog cgu.....he....

- jinggo - berkata...

ha...cgu one
saya mesti macam dah agaknya cgu nak tulis bab tu....

- jinggo - berkata...

cgu anis
rasanya bukan firstime menhadapi kehilangan kan...
sama aja kan
walaupun suasana nya berbeza.
pengalaman + kenangan.....menjadikan kita lebih menarik.

ASYIQ berkata...

Perkara "first time" yg saya paling tunggu ialah berada di hadapan Kaabah.......kdg2 terasa teringin sungguh.

Then sy sdg mengidamkan utk berada di London bercuti dgn suami.......itu pun kena tunggu usia emas kot baru ada duit.haha.

Minta Allah panjangkan umur.

zai berkata...

first time kenal jinggo..kak zai tak sangka kita akan seakrab sebegini kini..satu pengalaman indah yang akan dikenang sampai bila2..terima kasih pada kawan2 yg sama2 membantu menaikkan keindahan dunia blogging..

zan-xray berkata...

bila perkara yg first time tu dah dibuat berulang kali sudah jadi lupa bila dimulakan..

agak2 apa first time yg belum lag..?
oo sudah tentu "mati"

- jinggo - berkata...

cgy asyiq

saya pun mengidam ke tempat yg sama...mekah
selain tu nak - mengembara kat afrika....

kalau diizinkanNya.

- jinggo - berkata...

kak zai
he....
he...
saya firstime kenal pun rasa macam tu juga - sekarang macam kita berurusan lagi kat netlog pulak....ha...

- jinggo - berkata...

brozan
rasanya bro ni bujang kan
firstime kahwin kut..
ha...
dan firstime ' tido ' berdua.

MaizaC'Joe berkata...

Salam Jinggo

sentiasa lalui first time samada yg indah jg tidak.. lalui juga lalui.. first time yg melakar keceriaan, jg pelbagai.. adanya first time... adanya kenangan, pengalaman indah menarik dan pelbagai.....

"for the first time"

-maiza-

maiyah berkata...

dah tak ingt apa yg first time lagi, bg sy skrg nilah dah jd first time buat sy

- jinggo - berkata...

dan maiza
sebagai manusia banyak kita lalui perkara2 kali pertama..
samada kita memilih @ tidak
hasilnya berbeza.....

- jinggo - berkata...

puan maiyah
saya sendiri pun ada banyak yg first time yang saya nak lupakan terus...
......................

a kl citizen berkata...

assalammualaikum

bahaya gak time hujan lebat ni main kat sungai...

Abd Razak berkata...

Salam...

1st time...kali pertama
Gemuruh...
Excited...
Resah...
Macam-macam rasanya...

- jinggo - berkata...

cgu kl

saya bila dikaitkan dengan firsttime dan sungai
pernah tgk orang mati depan mata sebab main...dalam sungai.

- jinggo - berkata...

en razak
saya percaya kepada pembinaan skill untuk menjadikan aktiviti pertama adalah yg seterusnya...

Eco Kid Adventure on Facebook