Ahad, 29 November 2009

untuk diri sendiri..........


Dari mana datangnya emosi kita setiap hari
Mengikut kajian pakar2 psikologi , emosi2 kita datang dari fikiran sendiri -
bukan dari hati seperti biasa disangka
Apakah faktor yang mencorakkan emosi kita
faktor luaran
faktor dalam
keduanya memberi cerita kepada emosi kita
faktor luaran tidak boleh dikawal sementara faktor dalam boleh dikawal.
kita boleh mengawal perkara2 yang kita fikirkan.
biasanya kita percaya bahawa peristiwa2 yg berlaku di luar diri kita yg menyebabkan kita menjadi seronok , suka , marah ataupun sedih.
APA YANG MENYEBABKAN EMOSI KITA TERGANGGU
kajian menyatakan
yang menimbulkan segala emosi kita adalah
fikiran - fikiran kita
kita memberi makna pada setiap peristiwa.ini di bantu oleh suara2 kecil kita.
INI YANG MENCETUSKAN MAKNA..
dan MAKNA ini akan mencetuskan MOOD
dan emosi2 yang selaras
dengan MOOD yang kita fikirkan.

INI BERMAKSUD KITA YANG MENCIPTA EMOSI KITA
MELALUI PEMIKIRAN KITA.
untuk itu kita mengawal emosi - kawal pemikiran kita.
dan juga
bagaimana kita mengawal emosi dan mood kita hari ini...
sebab segalanya dalam pemikiran kita.

14 ulasan:

ONE ZABA berkata...

emosi terganggu sehari dua ni. kepala rasa macam di awangan je. bahana durian ngan daging korban la ni.

MaizaC'Joe berkata...

Salam Jinggo

jika kita fikir +ve itu akn jadi, tapi klu kita fikir -ve.. itulah jadinya.. sebab Kita sendirilah yang menjadi penguasa fikiran kita sendiri, Kita sendirilah yang sepenuhnya mengendalikan hati juga fikiran kita.

" masih berlatih lbh +ve dlm hidup ini "
moga di permudahkan..

-maiza-

Zuraini bt Kamarudin berkata...

salam jinggo...
emosi sering menguasai diri kita..kdg2 datangnye tanpa diundang..kdg2 datangnyer kerana kita terlalu memikirkannya...
jadi kita kenalah timbang-timbangkan ngan akal yg waras dan sihat...
supaya kita tak tewas dek emosi yg kita buat sendiri...insyallah allah permudahkan klau kita guna akal yg allah berikan...mood pun samalah jugak...mood kita yg rekanyer...so...mood ari ni ok tak???

a kl citizen berkata...

assalammualaikum

pemikiran mesti tenang dahulu...
caranya
sentiasa berzikir

insya Allah, Allah yang akan kawal mood kita

- jinggo - berkata...

cgu one
saya
amat menjaga emosi sehari 2 ni......
tgk aja pulut dengan durian...
belum lagi kut....

zaijb berkata...

salam,

Bulan December mood mungkin jadi tak menentu... sibuk sesibuk nyee.... makin akhir tahun makin sibuk mengila...

sabar jelahh...

'ainrahimin berkata...

otak da mmg celaru sblm bace entry nih, bila bace makin bertambah kecelaruannya...

- jinggo - berkata...

maiza
pengawalan suara kecil ni perlukan kemahiran..
kadang2 - ianya diluar kemampuan kita..
saya dan kita mesti belajar.

- jinggo - berkata...

puan zu..
kadang2.
apa yg diajar oleh mat salleh.
filter.
kita kena sediakan filter untuk menapis apa yg masuk..
filter juga pada diri kita....

- jinggo - berkata...

cgu kl..
saya percaya
kepada konsep tu
zikir..

- jinggo - berkata...

zaijb
jangan bebankan diri..
he..
nak bagi nasihat.
setelah dinasihat
kita adalah apa yg kita fikirkan

- jinggo - berkata...

ain
tarik nafas
hembus
tarik..................

Che' Pit berkata...

mcm kenal jejaka ber kot hitam tu ngeh ngeh ngeh..

cuti banyak tapi kena grounded sbb kena buat attachment.. gara2 boss.. huwaaa terganggu sungguh emosi ku ini di kala ini di saat dan ketika ini dan hari2 yang bakal belalu sehingga habis attachment selama 2 bulan.. hampeh tul..

- jinggo - berkata...

ngeh..
kalau tention call jejaka di ' penjaga gunung ' tu....
dia sentiasa akan bersedia membantu....

Eco Kid Adventure on Facebook