Jumaat, 15 Januari 2010

kenapa macam tu....

NASIHAT SEORANG SAHABAT
di blog jinggo
AKAN DICEMAR LAGI
persoalannya kenapa...
kita kongsikan begini.
BLOG INI MERUPAKAN PEJABAT SAYA.
kerjaya saya berkembang melalui blog ini
BLOG CERITA JINGGO
adalah tempat saya cari makan...
saya membina imej berdasarkan satu persatu
CERITA YANG ORANG LAIN YG TAK MELALUI.
saya turunkan dalam bentuk cerita.
yang saya adun dan jalinkan dengan buku2 yang saya baca
seterusnya dikongsikan.
NIAT DIHUJUNG.
berkongsi.
media pendidikan maya
media dahwah.
UNTUK ITU
saya amat2 menjaga ketertiban dikala menulis.
samada pandangan politik dan lainnya.
SAYA SUDUTKAN SEMUA DARI SUDUT AKADEMIK
mungkin ini juga niatnya.
BILA ADA YANG TERGURIS HATI
ini jawapan saya.
saya minta maaf.
CUMA
jangan dicemarkan blog ini.

22 ulasan:

~Insan Biasa~ berkata...

bukan senang nak senang. pasti ada halangan yang mendatang.
senang..pelbagai senang
kesenangan duniawi
kesenangan emosi
kesenangan masa
mcm2 lagilah
dan tentunya ada pelagai dugaan untuk mendapatkan segala kesenangan yang macam2....

Tirana berkata...

Saya baca hampir setiap entri blog ni walaupun tak semua entri saya bagi komen. Rasanya tak ada entri yang specific mengata pada sesiapa. Mungkin ada yang makan cili kot.. hehehe

maiyah berkata...

ada yg rasa le tu.. mmg kita x bleh nk puaskan hati suma org.. wat x tau je

MaizaC'Joe berkata...

Salam Jinggo

setuju dng sis Tirana dng sis maiyah. siapa yg mkn cili dia yg terasa pedas.. opss.. he.. hati manusia nie mcm2 susah nak puaskan. Kita sendiri tau apa tujuan apa kita susunkan n3 kita tiap satu persatu... hairan betul la.. selama maiza di sini.. tak tau la.. ada ka n3 kecilkan hati sesapa.. tak pernah jumpa pun.. he..
tujuan bina blog.. utk berkongsikan cerita.. bkn apa2.. fuh!! memang susah nk jaga hati semua org. klu maiza "suka hati la blog aku" he.. klu yg xsuka xpayah baca.. kan senang...

Ruby berkata...

salam cgu...

saya pun sependapat dengan rakan2 yang lain. walau pun alam maya, adab sopan masih dijaga dan niat kita perlu telus...

tujuan nya satu iaitu perkongsian. mana2 kekurangan kita tambah, mana2 kelebihan kita kongsi bersama...

kita di sini untuk perubahan dan penambahbaikan dalam hidup bukannya memusnahkan sesuatu yang cukup elok dan bermanfaat...

sebagai orang baru dalam alam maya ini... saya tak nampak kesan negatif nya melainkan individu itu sendiri melihatnya dari sudut yang negatif...

kalau 'terasa' atau 'terkena' tu, fikir-fikirkanlah... bersyukur kerana masih diberi 'kesakitan' dan peluang untuk menjadi insan yang lebih baik...

- jinggo - berkata...

wak anis

blog ini konsep ni mudah.
kita masuk blog yang seirama dengan dengan nilai kita.
dan kita memberi komen untuk seterusnya....

kalau masuk untuk sebaliknya.
ada yang tak kenalah tu.

- jinggo - berkata...

tirana
pengalaman saya bersama kumpulan yang menentang perubahan...
akan ada yg sinis.
mencari dimana titik hitam disebalik kertas putih...
sebagai puan tahu.
saya berkongsi berdasarkan buku ' terbaru ' yang saya baca......

- jinggo - berkata...

maiyah
saya tidak akan berkompromi dengan kegagalan..
untuk itu kita..
minta maaf kepada sesiapa yg terlibat.
dan seterusnya.....
maaf.

- jinggo - berkata...

maiza

tidak ada cili dan tidak ada pedas.
saya kirakan : ini soal karektor.....
saya tidak mahu komen panjang lebar.sebab sesiapa yang boleh membaca - pada ruang terbuka ini......

- jinggo - berkata...

ruby.
saya orang yg dipilih.
jatuh
sakit.
diranapkan.......
BANGUN - saya tahu dimana betul dan silapnya proses itu.ilmu ini tidak ada dalam mana buku2...kita sekadar boleh membaca.prosesnya adalah pengalaman...

bila saya dipilih
mungkin berdasarkan keperluan kerjaya.perkongsian adalah : kehendakNya....

annie berkata...

Assalamualaikum..
Encik Jinggo, saya rasa entry kali ni ditujukan utk saya. Mungkin en jinggo salah faham dgn maksud saya, atau muungkin juga saya tersalah tulis hingga en jinggo keliru dgn maksud saya.

Ok lah, direct to the point. Yg saya maksudkan ialah, ada blogger yg berhati kotor (kot lah) joint the club, jadi follower en jinggo.

Cuba en jinggo clik kat senarai follower yg iconya gambar kotak rokok tu, kat situ en jinggo akan tau apa isi blog dia, dan apa maksud saya.

Bukan apa, bukan nak nak tunjuk pandai, saya cuma cuba utk menyelamatkan fikiran kita lebih2 org melayu yg kaya dgn kesopanan serta agama ISLAM kita yg suci murni. Isi blog tu KOTOR dan menjijikkan sungguh.

DEMI ALLAH!! sebesar zarah pun saya tak de mengatakan blog en jinggo ni adalah blog yg merosakkan minda pembaca. Saya suka baca blog ni, dan seperti komen saya yg mula2 dulu, terlalu tinggi dan indah gaya bahasa yg diguna sampai saya tak pandai nak menurunkan komen. Mcm tak layak. Tapi saya cuba juga sbb niat saya adalah ingin bersahabat.. Dan alangkah terharunya bila en jinggo pun sudi berkunjung dan menurunkan komen di blog saya juga...I'M REALLY APPRECIATE!!

Kepada en jinggo, sekali lagi saya mohon ampun dan maaf kiranya saya mencetuskan kekalutan di sini, kpd blogger2 lain yg setia menjadi pembaca blog ini, pun saya mohon maaf kerana menerbitkan kekeliruan di hati anda. Sesungguhnya, bukan musuh yg saya cari, tapi niat saya ikhlas, ingin menjadi 'penyelamat'..kononnya, tapi klu anda mentafsirkan yg lain, apa daya saya utk menghalang.

SEKALI LAGI, EN JINGGO...AMPUNKAN SAYA..WASSALLAM.

annie berkata...

Maaf, klu en jinggo rujuk balik komen saya semalam, saya ada menulis(niat saya utk memberitahu), "ada insah biul cuba utk mencemarkan blog sdr jinggo". Bukan saya maksudkan en jinggo yg mencemarkan minda - kami pengunjung setia blog ini. MAAFKAN SAYA.

ONE ZABA berkata...

kalau semua orang sama hati dan perasaan serta akal fikirannya, aman le dunia ni. tapi tidak. maka ada le yg tidak boleh menerima teguran atau nasihat. hasad dengki tu yang lebihnya.

tirana...maiza...

apasal lak cili yang aku makan ni tak pedas yerk. payau je!!!!

Zuraini bt Kamarudin berkata...

jinggo...
buang yg keruh ambil yg jernih... teruskan niat baik jinggo...
berkongsi...
sape yg sudi...ok
yg tak sudi...no problem
terus pandang kehadapan
jgn PANDANG BELAKANG..

Syd berkata...

:)

dunia tanpa nada... berhati hati..

pun begitu, ianya sekadar salah satu alatan utk mendekati dengan orang luar... alatan utk membantu.. bukan penyudah matlamat..

terkadang tanpa nada, manusia membaca dengan nada yang berada dalam dirinya.. kita adalah apa yang kita fikir..

dalam setiap yang menyokong, akan ada yang meruntuh,dan ada yang munafik berpura pura, ini hakikat, perlu terima, perlu waspada...

- jinggo - berkata...

anie
terima kasih kerana menjawab kekeliruan - bahasa yang cukup cantik.amat cantik bahasa.
saya tak tujukan pada ani.
cuma ani sekadar nak berkongsi....
sekarang dah jelas.
MAKSUD NAK MENCEMAR
tu yang menjadikan persoalan.

pada saya mudah.
kita bergerak dengan niat.
bertindak dengan niat.
semuga yang yg dapat hasilnya dari niat...

sekarang - saya mengucapkan ribuan terima kasih.

- jinggo - berkata...

cgu one
maka begitulah hukum alam.
tapi dalam konteks saya hari ini.....
dah pernah kena sekali.
ada orang tak suka blog jinggo....
macam maiza cakap.
kita menulis apa yg ada dalam minda kita...
bukan minda orang lain...

- jinggo - berkata...

kak zu terima kasih
kerana sokongan dan sokongan.....
kita menerima apa yg kita beri........

- jinggo - berkata...

syaidah
saya dah penat nak fikir pasal manusia...
hari ini nak fikirkan tengtang diri sendiri aja..........

MaizaC'Joe berkata...

hehehe... cgu One

kot cili tue dah layu ler tue...
hee.... gurau.. gurau ja..

Pn Kartini berkata...

Salam Mr Jinggo:)
Hidup ini begitu lah lumrahnya..
sesuatu di luar ramalan kita..
terkdg kebaikan dan niat baik kita tdk semuanya mengerti...dan memahaminya..Ada shj yang disalaherti!

Yang pasti..smmgnya blog Mr Jinggo byk informasinya..dan manfaatnya..!:):)

zaijb berkata...

bila menerangkan sesuatu biar lah jelas... supaya tiada salah faham yg akan berlaku....

Eco Kid Adventure on Facebook