Selasa, 23 Februari 2010

fitrah hidup

sehebat mana seseorang manusia
tidak dapat melampaui had yang ditetapkan
melalui fitrah alam
DALAM SATU KULIAH
NIK AZIZ
menyatakan
sekuat mana seseorang manusia
apabila ia lapar
mesti makan dan minum
setinggi mana kelaparan dan dahaga manusia
apabila kenyang mereka akan berhenti
segagah mana seorang manusia
akan ada waktu penat dan lelah
sehebat mana manusia sekali
SUATU MASA MEREKA PASTI MATI
dari jinggo
tidak kira dimana kita
semuanya ada had sempadannya.
percayalah
had dan sempadan.
semuanya seharusnya menjadikan kita
BERINGAT.

11 ulasan:

orangkasai berkata...

salam perkenalan. Jinggo bolehkah bloglistkan sgkasai di sini. TQ

- jinggo - berkata...

orang kasai
sekampung rupanya kita
saya kat kebun 500....

Rashid berkata...

salam

yup! kita ini hanya 'tetamu senja' sekadar satu jasad satu nyawa.. satu detik ke sana jua..

ONE ZABA berkata...

nikah kat sempadan pun ramai jugak...

maiyah berkata...

yg penting kita kene tahu tujuan kita

zaijb berkata...

hidup nie pun macam roda... jap kita kat atas... jap lagi kita kat bawah pulak...
so hendaklah sentiasa kita beringat...

- jinggo - berkata...

cgu rasyid
kerana kita hanya tetamu senja
berpada2lah dalam semua caturan

- jinggo - berkata...

cguone
dalam bab nak nikah kadang2 hilang sempadan...

- jinggo - berkata...

puan maiyah
tujuan kita samakan
...............
sempadanya
dosa dan pahala
syurga dan neraka

- jinggo - berkata...

zaijb
roda kereta bila agaknya nak sampai JB lagi....he

Tirana berkata...

Dah lama rasanya tak bagi komen di blog jinggo.. Setiap entry saya baca di google reader cuma rasa macam tak larat nak bagi komen..hehehe...
Agaknya dah sampai masa saya berehat dari blogging dan blog walking kot..dah penat barangkali..

Eco Kid Adventure on Facebook