Sabtu, 13 September 2008

PENAPIS DIRI...

Semalam seronok tengok TV1 -FENOMENA SENI ( dah jarang singgah kat siaran tu ) - woi !!! ada orang besar.tentunya cerita besar - MEDIA HUJUNG JARI - - MUFTI PERLIS - cerita amat menarik. berani.tegas.amat tegas.yang lain2 tidak berani komen banyak2.cuma soalan dari Rosyam Noor ( adakah perlu di ubah bentuk pendekataan media ini ) - jawapan Mufti. TIDAK.Ujudkan FILTER dalam diri sendiri - kita kena tengok , baca , dengan NIAT...itu rasanya ayat paling best. dan seterus2nya aku terus duduk sambil melayan call kawan2.I.S.A datang lagi jinggo.aku terkenang - teringat satu hari menonton rancangan HUJAH ( forum dalam isu perkaitan ) . Kenapa perlunya akta ini..Akhirnya aku simpan sendiri jawapan. Yang penting : kita perlu damaikan dunia ini dengan sistem yang boleh mengawal geraklaku manusia yang tentunya berbeda MATLAMAT.dan MATLAMAT tidak mungkin akan meng HALAL kan semua cara. Dalam kontek kita ( Malaysia ) : kita terlalu sibuk sehari dua ini. sibuk memikir hal2 yang tidak banyak menguntungkan pembanggunan diri. Semua adalah disebabkan MATLAMAT. Bagaimana untuk satu masyarakat yang ada FILTER dalam diri. adakah perlukan SISTEM.UNDANG2.AKTA....sama2 kita fikirkan.
Pengajaran : Kita sering melihat berbalahan di sebab oleh MATLAMAT ( teringat kembali formula berbalah ) M + G + O = C . Untuk mempasti kedamaian di hujung - samakan MATLAMAT yang akan mengurangkan O - halangan dan akan mengurang C - konflik....untuk kepada rakan2 yang singgah ke sini - gunakan ruang ini sebaik mungkin.pastikan NIAT di atas segala......

1 ulasan:

zul rahman, JSBN berkata...

Salam Jinggo, Ruang ini adalah ruang canggung katarsis.

Apa perjuanganmu?

Salam hormat,
ZUL RAHMAN

Eco Kid Adventure on Facebook