Jumaat, 10 Julai 2009

susah kalau macam ni

Hasil dari beberapa kajian menyatakan :
diantara hasil buangan yg paling banyak ' menyusahkan ' alam sekitar adalah
PLASTIK
kerana plastik diantara barang yang tidak mudah luput. seandainya dibakar dikatakan mampu memberi impak yang amat buruk kepada persekitaran.
KAJIAN JUGA MENYATAKAN
faktor kemandulan juga dikaitkan dengan pembebasan gas yg terhasil daripada plastik
SAYA CUBA MENGAMALKAN budaya membawa ' shopping beg '
ATAS KAPASITI sebagai SEORANG PENDIDIK.

hasilnya kadang2 memilukan
en maaf - saya tak mahu plastik
maaf en - ini polisi syarikat kami : en kena ambil plastik ni
kadang2 ini yang kita dengar : atas alasan logo + jenama di plastik itu seakan2 iklan bergerak.


TAHNIAH
KEPADA SYARIKAT2 ' MAT SALLEH ' YANG KADANG2
KITA BOLEH BELAJAR SESUATU.

14 ulasan:

izzah berkata...

Nak buat macamana...kempen yang tidak berjalan...promotion lebih penting dari menjayakan kempen alam sekitar...

a kl citizen berkata...

sikap dan budaya kita...

ku tak sempurna berkata...

tak ada rasa kasih dan sayang pada alam, camane nak timbul kesedaran...
.
.
.
.
.
semuanya perlu mula dari hati :D

Tirana berkata...

kena didik anak-anak kita supaya limitkan penggunaan plastik. Kat Adelaide dulu, diorang bagi paper bag tapi susah sikit la nak bawa barang dalam paper bagi..tak kukuh. Bijak pandai kita boleh cipta bag plastik yang mudah luput dan tak merbahaya..hehehehe..ada ke?

zai berkata...

salam Jinggo..
Mmg akak pun terfikir..camne nak lupuskan PLASTIK ni..byk sgt pula kat rumah ni...klu tak ada beg plastik pun susah juga kadang2 tercari2 pula utk bungkus barang..

Duke berkata...

cam saya pulak.. beg2 plastik y sy dapat besenye hampir 90% abes wat bungkus sampah..

ok la kn?? kalo sy x amalkan pakai 'shopping beg'

blueCITY berkata...

tak suka sgt beg plastik, lebih suka beg kertas =)

yup, semasa di mall german. beg plastik tidak diberi percuma, tetapi mesti di beli. so, disitu kita tahu menghargainya...

botol plastik juga punya harga yg amat berbaloi ...

tak salah ikut cara mereka yg leh bawa pd kebaikan =)

- jinggo - berkata...

cgu izzah..

kerana begitu adanya hari..
tepuk dada...
kita nak tanya apa..
tanya karam singah kut...

- jinggo - berkata...

cgu kl citezen

nak ubah sikap dan budaya
ubah sistem dunia...
dan kembali pada sistem Allah...

- jinggo - berkata...

kutaksempurna..

saya pun rasa macam tak sempurna......
kemana nak dibuang sampah....
tak tahu...

- jinggo - berkata...

puan tirana..

saya percaya kepada sistem pendidikan yg tidak formal mampu untuk mengubah keadaan hari ini...
dimana nak mulakan...

- jinggo - berkata...

kak zai...
Reduce
Reuse
Recycle...

dimana kita boleh mulakan...

- jinggo - berkata...

duke...
kita terperangkap dalam sistem yg kadang2 tidak banyak membantu....
maaf.
kadang2 sensitf sikit dalam bab ni

- jinggo - berkata...

blue..
saya sedang mempraktikkan membawa beg untuk isi barang..semasa shopping..
nampak lain macam pulak..he...

Eco Kid Adventure on Facebook