Jumaat, 16 Oktober 2009

masuk hantu ke budak2 ni


kisah orang ' naik hantu ' dan ' masuk hantu '

lagi kisah seorang guru yang kadang2 - masuk hantu
INILAH KESAN PERUBAHAN PERSEKITARAN.
yang dikatakan pengaruh paling besar dalam pembentukkan sikap adalah
PERSEKITARAN
PENGALAMAN
PENDIDIKAN.
berdasarkan kebanyakkan kajian menyatakan.
KELAZIMAN @ KEBIASAAN
akan membentuk budaya seterusnya tabiat , sikap, dan akhirnya takdir.
KITA FIKIRKAN BEGINI.
lambakan demi lambakan cerita persekitaran yang menjadi ' kebiasaan ' kepada kita dan pelajar, seterusnya akan membentuk budaya.
inilah satu kesan yg 'mungkin sudah difikirkan'... atau juga....
'mungkin tidak difikirkan'.
BAGAIMANA PENGARUH TERBESAR PEMBENTUKKAN
SIKAP PELAJAR
ADALAH MELALUI PERSEKITARAN
.
sebab satu perkara yang harus kita yakini...
fizikal kita akan mengambil arahan dari minda bawah sedar dalam membentuk 'TINDAKAN'.

21 ulasan:

imanshah berkata...

Ni karangan budak darjah berapa cikgu?? mereka hanya dapat gambaran melalui cerita2 sekarang je..

~Insan Biasa~ berkata...

ha..kreatif salah tempat

- jinggo - berkata...

cgu iman..

budak darjah 5.
bukit beruntung memang banyak ' hantu ' ha...ha...

terima kasih menjengok blog saya...

- jinggo - berkata...

wak anis.

sebab itulah ajalah yg difikirkan.
cuba tgk.
budak kat pulau indah..
mesti cerita pasal kandang2 kambing aja.....

arryani berkata...

Jumpa Cikgu!!!

hehehehe, suka ayat nih...

mmg memaca bebudak ni...asal boleh jek buat ayat mcm tu..

- jinggo - berkata...

puan aryani
selamat kembali ke blog jinggo

kisah cgu tu yg menarik.naik hantu agaknya.

kita tungu apa kata2 cgu2 disini........

ONE ZABA berkata...

pendapat aku ni....

karangan itu kira ok lagi. masih ada jalan cerita. kerana ada lagi yang lebih teruk daripada itu. perkataan-perkataannya langsung tidak boleh dibunyikan apatah lagi ayatnya.

MaizaC'Joe berkata...

Salam Jinggo

TINDAKAN

kalau tak ada tindakan mn nak jd kan.. apa2 pun bkn saja cikgu naik hantu tp mesti ada tersenyum jg walau sikit..

macam2 la.. sy ada trbaca tue.. tp kat mn aa... dh lupa..

-maiza-

- jinggo - berkata...

cgu one

saya pun cuba nak membunyikan
berapa kali hantu tu nak ketuk pintu......
ha..ha...

- jinggo - berkata...

maiza..

saya dah masukkan kat fBook - hang baca kat situ.
kita ambil pengajaran.
dan jangan naik hantu.

Sasha berkata...

Saya tak tgk citer2 hantu.... x de manfaat pun...hanya tgk citer2 yg boleh mmberi good impact pd life kita... sbb ianya akan mmberikan kesan mendalam pada pemikiran n perasaan kita which are sooo important yg akan guide kita pada hidup yg lebih baik or sebaliknya...

tgk citer2 yg begitukan haram... sbb buat kita takutkan benda tu lebih dar kita takutkan Allah...

ujie berkata...

huwawawawawaa...lawak sungguh karangan tu...huwwawawa...

- jinggo - berkata...

saya.
sekarang ni betul cerita hantu kat TV...dulu tgk juga..
masa orang sibuk2 pasal.....jangan pandang belakang...

sekarang tak kut.
kesan tak elok pada anak2.....

- jinggo - berkata...

uji

lawak - jangan sampai ' gugur ' pulak..
nanti abang misai naik hantu...

zai berkata...

uiii...
hehehe..hahaha...ukhk...sampai terbatuk2 kak zai gelak nie baca karangan budak comei tu..

ni bukan cite hantu lagi dah tapi cite bukak pintu..tutup pintu..main tut cak dengan hantu nie.. !!!!

- jinggo - berkata...

kak zai

boleh juga buat kuiz
berapa kalikah perkataan : buka pintu digunakan dari ayat di atas....

Rashid berkata...

hahah!! saya suka yang tu..

saya takut pada hantu rupanya hantu lagi takut pada saya.. saya takut dan akan lari dari hantu .. rupanya hantu lagi kuat lari bila jumpa saya..

suka kerna ada jujurnya imaginasi pelajar-pelajar ni..

- jinggo - berkata...

cgu rasyid

macamana agaknya masa budak ni tulis...mesti dia tgh bayangkan hantu....
asyik ketuk pintu aja...

Ateh berkata...

suka tgk hnntu thailand untuk menguji kekauatan diri...hantu melayu x best ..x mencabar...kalu nak hantu cantik tgk hantu korea..rambut cam model iklan panthene..petua..lepas tgk citer hantu..tgk pulak citer komedi..mesti hilang gerun lepas tu..hahahaa

- jinggo - berkata...

saya..
suka tgk hantu......
entahlah - jarang layan cerita hantu..
tgk WWE lagi real hantu...

insan pendidik berkata...

salam jinggo,

ini semua salah media massa. Terlalu gembar gembur cerita hantu. Kat TV tiap minggu ntah berapa kali cerita hantu. kadangkala hantu dipaparkan lebih hebat drp manusia! ceteknya pemikiran...

Eco Kid Adventure on Facebook