Khamis, 24 September 2009

beberapa hari di hari raya.

Raya pada kita tentunya berbeza setiap satunya.
Raya bermakna boleh ' makan siang '
Raya bermakna duit raya.
Raya bemakna ada ketupak dan lemang
Dan Raya seterusnya
mesti ada yang tention.
CERITANYA BEGINI.
setelah mengambil kita ' beberapa ' faktor - saya mahu berada jauh - dari kebiasan.
TAPI TETAP RAYA
ceritanya bermula dari KL menuju ke JB.
memilih hari yang terbaik.memandu di highway.hariraya ke2.perkiraan sudah betul - mesti semua orang dah berada dalam famili masing2...
RUPANYA TIDAK.
menyakitkan menjadi seorang pemandu kereta di bumi tercinta ini.
perdekatan Tol PD - jem - 2 jam.
CIS - ADA KERETA ROSAK TEPI JALAN
rakan2 pemandu ' mengambil ' masa untuk tengok.
2 jam terkandas - di Ayer Keroh - Melaka.
cerita yang sama
di Persimpangan Kota Tinggi.
SEKADAR UNTUK TENGOK.
kita kongsikan begini.
kalau selama ini mungkin cerita ' sekadar menjengok ' diluar bidang kajian.
yang dikaji mungkin : balik kampung lebih awal
mengantuk - tidur.
yang men'jengok ' ni - diharapkan jadi satu perbincangan seterusnya.
ITULAH I MALAYSIA
masyarakat kita terlalu prihatin dengan orang susah.
PERSOALAN KITA - BERAPA RAMAI YANG SANGGUP
BERHENTI.MENOLONG
sebab amat diyakini.
TOLONG
adalah satu daripada skill hubungan sosial yang tidak ada dua nya.
UNTUK ITU - TOLONG JAGA ' RUMAH JINGGO ' SEBAB SAYA MASIH BERCUTI
selama 4 jam keseluruhan terkandas saya sempat menghabiskan sebuah buku.

8 ulasan:

sakurasa 2 berkata...

Salam Aidilfitri
maaf zahir batin

MaizaC'Joe berkata...

Salam Jinggo..

kalau terkandas dalam jem memang menyakitkan hati memeritkan.. tapi kalau dah ada mood beraya.. jem mcm mn pun tetap senyum ja...
owh masih bercuti ka... sakan dia... kalau jem kita sendiri yang drive memang lengoh abeh.. kejang sana-sini... mujur sekarang bkn hnya ada manual ja.. auto lg bagus.. tapi lagi bagus kita jadi bos ja di belakang ada org tolong drive kan... bleh la dpt habis baca sebuku... hee... gurau ja..

sI tEDI berkata...

pembetulan : Ayer Keroh, Melaka.

ekekekeke..
ALhamdulillah. tidak mengalami masalah jem!! sebab hanya beraya di dalam negeri yang sama.

maiyah berkata...

hehe.. sy tulung tgk umah nih :D

- jinggo - berkata...

sakura...

selamat hariraya...
maaf zahir dan batin....

- jinggo - berkata...

maiza

kerana semangat rayalah - semua orang tak kisah...
ada kawan tu sampai 17 jam terkandas...
yg pasti - raya mesti raya

- jinggo - berkata...

si TeDi

saya masih di Melaka.
lepak di JonkerWalk...
saja nak alami pengalaman disini..
semalam pekena - ikan bakar di Muara Sg Duyong

- jinggo - berkata...

puan maiyah..

maaf - tak ada air..
duit raya
hanya terima kasih...

Eco Kid Adventure on Facebook