Isnin, 7 September 2009

esok nak exam

ESOK DAH EXAM
UPSR
hari ini kita boleh tengok ada beberapa peel.
ada yang rilex
ada yang mula mengelabah
ada yang mula - dari dulu dan kini - tak ada apa2.
ADA MAK AYAH
ada yang terlebih motivasi.CUTI.macam dia yang nak exam
sama duduk dan buka buku.
dan jangan lupa
ada yang tak tahu esok exam dah.
PEPERIKSAAN
sudah menjadi sebahagian daripada sistem pendidikan sedia ada.
ada sekolah.ada kerusi meja.ada cgu.
mesti ada exam
dan mesti ada keputusan.
MESTI ADA YANG SUKA DAN ' MACAM NAK BUNUH DIRI '
SAYA RINGKASKAN TIPS TERAKHIRNYA DARI BUKU RUJUKAN SAYA.
(bagus dimiliki oleh semua parent dan guru2 )
esok nak exam
malam ini pastikan anak2 dapat tidur yang cukup.
berikan masa yang terbaik untuk mereka
BEBERAPA JAM SEBELUM EXAM
dont try learn anything new.nanti keliru.
pastikan jaga pemakanan agar tidak akan kesan sampingan
ESOK DATANG AWAL KE SEKOLAH
use positive visualization - ini paling2 penting.
IMAGINE YOURS DOING WELL
paling penting
JANGAN BERCAKAP DENGAN ORANG @ KAWAN2 YANG NEGETIF
avoid talking to other nervous student.
AKHIRNYA
pastikan semua peralatan dah disediakan.
DARI CGUJINGGO
kepada semua pelajar2 yang menduduki exam besok.
kita sudah ada pilihan
esok tidak boleh dijadikan lusa dan seterusnya.
kepada semua selamat menduduki peperiksaan yang kesannya besar untuk masa depan kalian.keputusan ini mungkin sebahagian dari cerita besar
untuk masa depan kalian.
YANG PALING PENTING
era A ini memerlukan kalian mendapat A untuk menyempurnakan misi gurubesar , cgu2 dan yang paling penting - makayah yg tidak surut2 nak melihat
ANAK AKU DIKALANGAN PELAJAR YANG MEMBERI A KEPADA SEKOLAH.
apa lagi.
TERUSKAN.

26 ulasan:

ari berkata...

Nazrin: Cgu Hai, saya baik sudah. Saya kontrol perangai sudah. Saya mahu lulus UPSR...Saya mahu dpt 5A...

Haru bila ingat kata2 anak ini. Kami kena yakinkan dia. Sentiasa yakinkan dia. Dia takut sgt klu gagal UPSR..Padahal kami tahu d mana kemampuannya..Namun keajaiban mungkin berlaku...siap tahu...

Untuk anak2 istimewa kami (6 0rg):
Semoga kalian tenang dan yakin.
Wpun A itu ptg A bukan segalanya.
Dan kami masih bangga dengan kalian.

- jinggo - berkata...

cgu A..
kadang2 dah jadi macam satu kemestian - UPSR mesti ada.
tak ada A tak pandai - tak bagus - tapi say dahului dengan tahniah kepada cgu.....

kepada nazrin - selamat menduduki peperiksaan besok...
cgu2 semuanya tahu - yang penting nazlin ada kemahuan - jalannya akan dipermudahkanNya....

Pn Kartini berkata...

salam..
Anak nak exam..maknya lak yg berdebar..
..aduhai..
Semoga diberkati segala usaha selama ini dan diberi ketenangan..amin..:)

- jinggo - berkata...

PnKartini

kenapa agaknya mak yg berdebar..
he...
apa2 pun - kepada makayah - aturannya sudah begitulah.darjah enam - UPSR - kita permudahkanlh dimana....
semuga anak Pn dipermudahkan..

~Insan Biasa~ berkata...

Semua mahu yang terbaik. Semoga mereka melakukan yang terbaik .

- jinggo - berkata...

cgu anis..

semua mahu yang terbaik
termasuk cgu2 kan..............

MaizaC'Joe berkata...

Salam Jinggo..

semua nak yg terbaik.. jg kena lakukan yang terbaik.. tp kalau sebaliknya pun terbaik juga kan..
kepada yang nak exam esok.. buat yang terbaik.. selamat berjaya!!
InsyaAllah..

tingat saya time UPSR dl.. huh!!

- jinggo - berkata...

maiza

zaman saya - penilaian darjah 5 - he...sekolah kampung...
taklah baguih sangat
tapi cukup untuk masuk asrama penuh - mesa tu makpak senyum sampai ke telinga - anak aku tu...

hari mengenang balik...
persaingan untuk pdt A tak susah untuk dapat A++++++ memang susah....

ianya melibatkan EQ.PSQ.

MaizaC'Joe berkata...

time sy dpt result UPSR dl.. ayah kendong saya.. eheeee... ingat lg.. mak sy nangis.. cikgu peluk sy.. bestnya memory tue.. xkan sy lupa..

Che' Pit berkata...

salam jinggo,

semua org mahukan yg terbaik.. pelajar, ibu bapa, cikgu2.. tapi kita hanya mampu berharap, Tuhan penentu..

Kepada semua pelajar, selamat berjaya diucapkan.. sentiasa ingat dan sematkan dlm hati, kejayaan dlm kehidupan bukan diukur hanya melalui bilangan A..

Tirana berkata...

Saya dulu Penilaian darjah 5..dapat sikit aje A tapi at last dapat jugak pi oversea..hehehe..So maknanya kalau tak dapat banyak A pun dalam UPSR, it's not the end of the world. Mak ayah berdebar pun bukan pasal apa..takut apa orang sekeliling kata..nanti keluar results pakat dok talipon tanya.. "anak you dapat berapa A?" Kalau dapat sikit aje A, malu kot..nanti orang kata mak ayah tak peduli kat anak. It's a sign of parental failure walaupun sebenarnya parental failure bukannya bergantung pada akedemik semata.

- jinggo - berkata...

maiza..

saya dpt keputusan.
cgu mai kerumah...ha...
bangga....
bangga masa tu....

- jinggo - berkata...

che pit

kita doakn yg terbaik untuk semua yg nak ambil upsr...
walaupun A bukan segalanya : tapi itulah yg orang kejar...

selamat menhadapi UPSR untuk semua

- jinggo - berkata...

"anak you dapat berapa A?" Kalau dapat sikit aje A, malu kot..nanti

Puan Tirana

saya suka perkataan ni...
memang macam tu macam nak ubah budaya - bukan A segala2nya...

ASYIQ berkata...

Zaman skrg...persaingan sengit. Kalau boleh kita nk dia tunjukkan yang terbaik dari awal lg. Bila dh tahu dia mampu baru rasa tenang...

Doa dan harapan utk anak. Zmn skrg kalau tak dpt A rasa pelik plak...tuition pi merata alam, duit pn dh abis byk...(sy tak mcm tu pula)

So, pengakhiran usaha nk la tgk dia dpt yg terbaik!! Itu doa dan harapan ibu dan ayah. Lepas ni boleh giatkn lagi usaha. Rezeki dia ke hadapan kita tak tahu mcm mana...yg penting usaha skrg.

TQ for sharing!

Che' Pit berkata...

salam pn tirana,

betul tu.. kdg2 mak bapak dek kerana terlalu pentingkan A (sbb tak nak malu dgn jiran nye pasal) sanggup sampai tahap memaksa.. kdg2 kita kena faham, tak semua org tahap dia sama.. takut nanti akan bg kesan negatif kat anak2 yg baru je nak membesar tu..

"kalau tak dapat banyak A pun dalam UPSR, it's not the end of the world"

yes, i like that phrase ngeh ngeh, walaupun sy dapat straight A's upsr..

- jinggo - berkata...

cgu asyik

ini mungkin sekadar pengalaman.
saya di sebuah sekolah di perth - dalam tempoh yg agaknya lama untuk saya belajar dan berkongsi..

sistem disana mungkin tak sama dengan disini - disana berasaskan kepada potensi dan ' fieldwork ' -
ada perubahan dari sikap dan peningkatan potensi..

di tempat kita - rentaknya dah macam tu - i follow - tapi secara keseluruhan kita nampak ada yang tidak sempurna disatu dua tempat...

terutamanya dalam hal2 yg dikaitkan dengan EQ...

kepada angah selamat menduduki peperiksaan.

- jinggo - berkata...

che pit

kat tempat saya - bukit beruntung - macam ada kelab untuk makayah yg anak2 dapat A...
dan dapat laluan istemewa ke gurubesar..
macamana yg tak dapat A.
inilah yg akan masuk ke IPTA...

tulah yang akan melayan facebook dibilik kuliah.
pakai sliper masuk kelas
..............

ada satu konstant sedang berurusan dengan Menteri Pendidikan - untuk program pembelajaran melalui talent...

saya dah sembang panjang - kita tunggu dan lihat seterusnya...

mirae berkata...

gud luck utk adk2 yg bkal mnduduki upsr..do ur best..make ur parents proud of ur success..ini lah langkah pmulaan yg akn mnentukn kjyaan pd masa akn dtng..nmun x bmkna,klu gagal upsr,means end of life..msih ad jln yg pnjang..and pelbagai bnda yg akn dpelajari dlm hdup ini..sy nk exam dulu psti mak sy gelabh,sbb dpt rasa kbimbngan yg kte alami..ayah gk cool..hehe..Allah pasti balas setimpal ngan usaha kite..insya'allah..strive 4 excellent..cyok2!!

- jinggo - berkata...

mirae

terima kasih kerana kita terus berurusan..
saya keliru identiti cik ke - puan ke....
apa2 pun apa yg berlaku pada hari esok adalh satu rutin berterusan...
dan hasil dan cerita tunggulah keputusan yg dikeluarkan....

GBSM berkata...

Esok nak exam... ini lah kemuncaknya. Sekarang turn Cikgu lak yang tak sabar nak mohon cuti lepas ni... tarik nafas lega sambil buat persiapan hari raya.

Selamat menduduki peperiksaan buat semua pelajar tahun enam dan yang mengambil UPSR. Semoga laluan kalian dipermudahkan. Sebagaimana usaha yang telah di lakukan.

Insyallah benih yang disemai dan dijaga dan di baja.. akan dapat tuaian yang baik dan hasil berlipat ganda :-)

- jinggo - berkata...

GBSM

itulah harapan kita sebagai pendidik.kita memberi dan mereka menerima - sejauh mana kesannya semua bukan ditangan kita lagi..
ditangan..
makayah sebahagiannya
ditangan pelajar tu sendiri...

semuga kita sebagai pendidik dipermudahkan.

a kl citizen berkata...

assalammualaikum

semua yang terlibat pasti berdebar
selalunya ketua pengawas yang tak boleh tidur malam
takut tak terjaga esok, nak pergi ambil kertas periksa

kalau tertidur
masuk paperlah, sekolah sekian mula paper lambat sebab ketua pengawas lewat ambil kertas

itu bab tidur...

belum lagi takut kereta rosak tengah jalan atau jam teruk...

takut lagi ketua pengawas daripada bebudak yang nak ambik exam nih..

- jinggo - berkata...

cgu kl..

ketua pengawas
lagi kena awal..
kepada cgu - dan cgu awin di balok - akan menjaga dewan exam besok..
kita lunaskan satu lagi perjuangan terakhir anak2 tu..........

jangan terlewat.

mirae berkata...

cik lg...
msih muda remaja..haha =p
hmm..hope upsr bjln lncr,lg2 skrng ni isu h1n1 tgh hangat

- jinggo - berkata...

mirae..

sebelum saya terus keliru.
terus berhubung dengan saya..
melalui email pun tak apa...

Eco Kid Adventure on Facebook