Jumaat, 11 September 2009

kita belajar lagi seterus..

Dulu - dizaman mak dan ayah tidak perlu ada banyak persoalan bila dikaitkan dengan cinta jodoh dan kahwin
KENAPA HARI INI
mungkin perubahan persekitaran
yang belum ada itu dan ini
HARI INI KEADAAN BERBEZA
cinta.jodoh.perkahwinan harus dilihat dari sudut berbeza.
ILMU MENGENAI PASANGAN HARUS DIJADIKAN
satu lagi ' sukatan pelajaran ' dalam perkahwinan
KERANA - CINTA ITU
TRUST
kepercayaan.saling percaya mempercayai dan kesedian untuk berada dalam zon ini secara jujur.
RESPECT
ini asas kepada sesebuah perhubungan seterusnya.
bagaimana mahu meneruskan perhubungan seandainya dicabut rasa dan perasaan ini.
ADMIRE
mengagumi pasangan kita - pada buruk dan baik.
kerana fitrahnya begitu.
manusia suka dianggap penting pada semua keadaan.
kuasa puji pujian.
CARE
semuanya bermula disini.kerana kesediaan untuk memberi dan penerima.
kita disini untuk mencintai dan dicintai
DARI JINGGO
kerana mungkin kita diberi pengalaman dan merasakan cerita yang mungkin berbeza dalam hubungan sosial - menjadi satu tangungjawab untuk saya membaca dan berkongsikan bahan bacaan ini.sebab tidak ada manusia normal diatas mukabumi mahukan ' kecelakaan ' dalam mana2 hubungan.hari ini saya yakin perhubungan sosial @ cinta tidak seharusnya disandar pada apa yang kita nampak.
T.R.A.C
kita berkongsi dari buku cinta , jodoh , perkahwinan
kaedah Kajian Potensi Dinamik.

17 ulasan:

Pn Kartini berkata...

salam..
T.R.A.C..
Pasti Cinta akan terus mewangi..
Jika dipraktiknya tanpa tiada satu pun berkurang pasti sampai ke mati..cinta ke hujung nyawa.!

ONE ZABA berkata...

aku baru perasan la wak jinggo...

sejak beberapa menjak ni...banyak bercerita tentang jodoh dan pasangan je. ada apa-apa ke?

- jinggo - berkata...

PnKartini

ambil ilmu sebagai bahan untuk diamalkan...
seronk buku tu - macam2 ada....

- jinggo - berkata...

cgu one
perasan tak apa..
sebab kem cuti..
inilah masa nak baca topik2 macam ni..
kalau tidak topik sekitar2 lain...he....

maiyah berkata...

salam.. cinta ni unik dan bukan suma bleh betul2 menghayatinya.. ianya timbul bila ada kasih sayang dan tanggungjawab pd pasangan dan menjalani kehidupan bersama dgn seikhlasnya :)

ZOOL@TOD berkata...

Kata nak balik teluk anson, sempat lagi satu round.

Setuju dengan TRAC. Pada saya yang paling penting RESPECT. Kita perlu menghormati pasangan masing-masing (menghormati pandangan dan teguran) dan jangan sekali-kali merendah-rendahkan pasangan kita (silap hari bulan kena tidur kat luar).

Bila ada respect, pasti ada trust, kemudian admire dan care.

Sekadar pendapat.

- jinggo - berkata...

puan maiyah

banyak kalau mahu dikongsi buku ni...saya memetik tajuk besar...

terima kasih kerana kad raya yg cantik

- jinggo - berkata...

he...en zoll...

hati nak balik - fizikal aja belum sampai kut....

TRAC - semuga kita belajar sesuatu darinya.

2_one berkata...

TRAC...sy bljr lg dri blog ini utk masa sy akn dtg..tp TRAC ini akn wujud sekiranya kita mncari org yg btl utk kita.yg boleh dijdkan conth.tp kalo kita cari pasngn yg tdk ad apa2 pdnya sama ad bagus dari segi akhlak,palajaran n sbgnya..mksd sy tdk apa2 ciri2 yg baik utk di "trust",di "respect",di "admire" dan "di care"..so cari lah org yg btl bt kita..TRAC itu akn muncul..

2_one berkata...

TRAC...sy bljr lg dri blog ini utk masa sy akn dtg..tp TRAC ini akn wujud sekiranya kita mncari org yg btl utk kita.yg boleh dijdkan conth.tp kalo kita cari pasngn yg tdk ad apa2 pdnya sama ad bagus dari segi akhlak,palajaran n sbgnya..mksd sy tdk apa2 ciri2 yg baik utk di "trust",di "respect",di "admire" dan "di care"..so cari lah org yg btl bt kita..TRAC itu akn muncul..

- jinggo - berkata...

2 one

kita belajar sesuatu dari ilmu Allah ni - semuga kita dipermudahkanNya dalam urusan mencari yg terbaik....

MaizaC'Joe berkata...

Salam Jinggo

pada "cinta" TRUST, RESPECT, ADMIRE N CARE "T.R.A.C"
betul tue.. dalam prhubungn "cinta" semua tue sangat penting.. dalam sesebuah perhubungan "cinta"
tak ada makhluk dimukabumi mahukan perhubungan hanya di pertengahan jalan.. tapi apakan daya "kita hanya manusia biasa" yg kadng trlatah..
saya dapat belajar lagi satu ilmu yang sangat berguna..
bersyukur kerna di beri peluang..

tapi..kdng jg susah nak percaya.. tapi dalam hati ada kepercayaan..

- jinggo - berkata...

maiza

terima kasih kerana sokongan dan paling penting : ilmu yg kita kongsikan...

ari berkata...

Mai, saya sependapat.
T.R.A.C itu SANGAT penting dan itu SEMUA orang tahu. Ilmu ASAS kepada satu2 perhubungan.

Cuma, SEDALAM mana T.R.A.C itu bergantung kepada pengalaman. Sejauhmana kita PERCAYA diri bangkit dari RUNTUHnya TRAC yg pernah dibina.

Membiarkan T.R.A.C itu terus pudar - menghukum diri.

Memantapkan semula T.A.R.C - Perlu ilmu, motivasi, sokongan, percaya diri dan tindakan.

****** Makasih perkongsian ilmu ini. Sekali - sekala kena ulangkaji juga ilmu ni.

- jinggo - berkata...

cgu ari

ambil ini sebagai ilmu.......

mirae berkata...

TRAC..sngt pntng dlm mmastikn satu hubungan tu kekal..utk sy kte kne sling mlengkapi dan trima pasangan seadanya,selain sama2 memperbaiki diri..yg ptng jgn selfish..pkey perasaan sendiri jek..

~Insan Biasa~ berkata...

ilmu tanpa amal....tak berbaloi juga.
pengetahuan tentang TRAC setuju...masukkan dalam sukatan pelajaran dalam perkhawinan.
Perkara macam ni untuk mereka yang sedang berada di zaman sekarang(segelintir)...nak kena suapkan...kalau tak memang tak tahu.

Eco Kid Adventure on Facebook