Khamis, 17 September 2009

cgujinggo harun..


cerita hari ini agak ringan sedikit.
mengenai satu lagi budaya baru yang kadang2 kita tak mampu nak tepis dan tolak.
facebook.
satu keadaan yang menjadikan kita semakin dekat.
saya diantara yang tidak mahu ketinggalan masuk kedunia facebook yang rata2 lebih
' menyeronokkan ' dari sudut hubungan sosial.
APA HEBATNYA FACEBOOK
informasi yang cepat dan tepat.
dan yang menariknya.
segala bentuk kempen sudah bermula diblog
dari semua parti politik.
amat rancak menghebahkan cerita yang cepat dan tepat.
daripada orang politik hingga orang bisnes
dari tok guru nik aziz hingga ke cgujinggo
SEMUANYA DATANG BUKAN SEKADAR DATANG.
AMARAN.
saya mendapat beberapa khabar yg tidak gembira
betul @ tidak.
facebook dimula seseorang yang berbangsa yahudi.
dikatakan : semua matlumat keahlian kita didalam pemerhatian mereka.
minat.lokasi.pandangan politik.pandangan agama.
tahap pendidikan.kerjaya.
kita diperhatikan.
DAN LAGI.
semuanya bergantung kepada kita.
yang penting
NIAT

24 ulasan:

ari berkata...

BETUL @ TIDAK... Yang penting NIAT.

Pengasas Facebook, seorg anak muda bernama Mark Zuckerberg dan seorang Yahudi...

Apapun sy mengambil skap selektif & terbuka dlm hal ini..yg ptg niat...
Kita boleh tukarkan FB sbg medium perhubungan dan penyebaran maklumat. Boleh jadi sebagai alat pemasaran dan juga perkogsian ilmu..

Pilihan atas tangan kita.

maiyah berkata...

salam.. sy tak berape aktif lak ngan facebook nih, dah jarang bukak.. tapi camne lak ngan blogging ni.. Selamat Hari Raya

zan-xray berkata...

Belum ada lagi akaun FB..
mungkin akan fikir kan kemudian.

- jinggo - berkata...

cgu ari

dalam beberapa hal - kita diberi pilihan untuk ' menjadikan ' teknologi ini bagaimana..
kemana haluan ini mahu kita bawa..

pada saya : ini merupakan satu kesempatan yg terbaik untuk kita bersosial ' secara sopan '..

sebab kita ada pilihan.

- jinggo - berkata...

puan maiyah..

dimana orang bercakap - kesan dari pengguan facebook - sehinggakan Indonesia menharamkan penggunaan nya - saya melihat dari sudut positf...

elakkan ketagihan melampau...

- jinggo - berkata...

brozan

jom kita meriahkan dunia IT ni...

~Insan Biasa~ berkata...

pengetahuan..pengalaman...
kenalan pelbagai usia
pelbagai lokasi
luasnya tanpa batasan..

facebook..masih lagi satu 'tool'
yang mana pengguna itu lah pengawalnya...

yang mengawal ilmu dan cerita apa yg nak dikongsikan..

'ainrahimin berkata...

fb sekadar suatu medan..
apa y penting, hendaklah kita bersederhana dalam apa jua tindakan kerana itu adalah lebih sesuai...
(bagi diri sendiri y masih banyak y kurang dari y lebih...)

ixora berkata...

salam ari raya...dtg amik kad kt blog Xora..take care!

Tirana berkata...

Kita adalah apa yang kita percaya..Jika kita percaya facebook membawa keburukan, maka itulah yang akan jadi. Ustaz Hasrizal ada menulis tentang pro and con facebook. Ada link diblog saya diseksyen "Favourite Item". segala persoalan tentang yahudi dan facebook ada di tulis sekali. Selebihnya kita sendirilah yang buat pertimbangan...

- jinggo - berkata...

cgu anis..

betul : kita boleh berkongsi - apa2dan siapa yg kita pilih....
kita memilih..
jadi jangan risau....
segalanya dikaitkan dengan pilihan..

- jinggo - berkata...

ain..

terima kasih.
kerana itu - kita bergerak dengan niat.kenapa kita kesini.
blog + facebook dan lainnya - adalag media sosial...harap kita sama2 dipermudahkanNya

- jinggo - berkata...

ixora..

lama tak berurusan..
nanti saya jengok

- jinggo - berkata...

puan tirana..

saya merujuk blog 'seorg ahli agama '....dan jawapn nya amat positif...
saya percaya - facebook semakin hangat : bila anwar ibrahim mengeluarkan arahan secara rasminya...semua YB PR mesti mula berkempen dengan facebook.

ada yg menjadikan ruang facebook untuk berdahwah...

zai berkata...

Apa kita kite penuhkan jer facebook tu dengan cite2 mengenai keindahan islam dan bukti2 kebenaran AlQuran dan juga cerita dan gambar mengenai bukti penemuan sejarah islam utk mengukuhkan bahawa AlQuran itu sememangnya mukjizat yg tidak dapat dinafikan..biar diaorang tahu betapa ramainya umat islam di dunia ini dan semakin bertambah dari hari ke sehari

Che' Pit berkata...

ngeh ngeh ngeh, sib baik kita lum kawan dlm fb, kalu x, mesti muka sy pun terpampang kat situ, ngeh ngeh ngeh..

pin pin.. esok pagi sesudah subuh nak balik kg dah.. arini nak habiskan shoping, ngeh ngeh ngeh..

- jinggo - berkata...

kak zai

satu idea yg amat praktikal - sebab ada yang melakukan begitu - sebab dunia facebook sudah menjangkau usia.....
dulu dikuasai oleh remaja..
sekarang yang menguasai dunia facebook malaysia adalah kelompok yg bukan ' main2 '...

- jinggo - berkata...

ChePit..

add saya di facebook..
saya - nak jadi Jaga negeri Selangor...
takut - orang lain ambik...
he..mendalam madsud tu.

zaijb berkata...

"saya - nak jadi Jaga negeri Selangor...takut-orang lain ambik.."

erghh cikgu jinggo kat FB pun nak berpolitik juga ke?...
sy doakan moga ia akan kembali seperti dulu...hehe..

jane berkata...

cikgu,

alahai....muka itu terpampang pula!!

- jinggo - berkata...

zai JB..

politik dan Fbook
saya memang orang politik.
parti GERAKAN - tak bergerak tak makan....
he..
rimas rasanya jadi orang politik....kita join politik cari makan ok kut...

- jinggo - berkata...

cgu jane

itu tandanya saya amat menhargai...

MaizaC'Joe berkata...

Salam Jinggo

ntah2 klu tak da facebook kita takkan berjumpa dengan kawan2 lama.. kawan2 baru.. tapi semuanya kehendak ilahi.. yg lama berjumpa kembali bertemu.. yg tak prnah kenal menjadi rapat.. wlupun tak bertentang mata. senang ckp facebook.. memudahkan sesuatu perhubungan.. walau berada jauh di mana pun tapi dapat berjumpa di suatu ruangan.... tapi.. ada juga baik & buruknya...

pija5120 berkata...

tumpang baca komen je la... nk meriah2kan blog cg jinggo :)

Eco Kid Adventure on Facebook