Selasa, 29 September 2009

ini bukan iklan

ini bukan iklan.
satu perkongsian yang kita lihat dari sudut akademik.
CERITANYA BERMULA BILA KERETA SAYA YANG DISELIT SATU KERTAS
SUMMER CAMP
setelah melihat itu dan ini.saya kongsikan begini
ini sudah menjadi macam satu trend dihujung2 tahun.
kepada orang2 yang berkerjaya begini - inilah peluang.
saya secara praktikalnya adalah ' orang dalam ' dalam industri ini.satu industri yang bukan sekadar kerjaya + tapi media dahwah yang cukup besar kesan kepada masyarakat persekitaran.
hasilnya.semakin ramai yang nak ' masuk ' dalam dunia ini.
BURUK DAN BAIK NYA.
tarikan untuk berada dalam dunia menjadi kadang2 kita lupa beberapa perkara.
PERTAMA
media perantara utama dalam bidang ni adalah ' siapa yg bercakap '
sebab kesan dari perlaksaan adalah bergantung kepada siapa yg menjadi media.
sebab itulah hari ini secara sedar@ tidak.
BANYAK MOTIVATOR YANG - TIBA2 - ADA PHd
hari ini juga kita melihat semakin ramai yang mahu menjadikan bidang ini sebagai kerjaya.
dan ' lubuknya ' adalah sekolah.kerana disinilah media perubahan bermula.
MAKA LAHIRLAH ABANG + KAKAK FASI ( dari Pusat Pengajian ) YANG SEMAKIN RAMAI.
persoalan kita.
kita adalah media kepada perubahan
saya yakin semua kita bermula dengan bakat.
sejauh mana selain bakat kita disertakan dengan ilmu dan pengalaman.
ini adalah persoalan yang semakin merumitkan industri ini.
SEKADAR PERKONGSIAN.
keadaan lebih serius bila ( dalam skop sekolah ) bila cgu2 yg bertanggungjawab memilih 'media ' berasas keperluan takwim + dimana tempat perlaksanaan.
kesan dan hasilnya - bukan pertimbangan.
KEDUA
modul.ini juga seharus dijadikan penelitian - dengan tajuk yang semakin ' macam2 '.
ini dikirakan sekadar memenuhi keperluan masa.
sejauh mana perlaksaan selaras dengan modul - juga satu persoalan.
KETIGA
lokasi.berdasarkan pengalaman saya sendiri sebagai ' orang dalam '.
keselamatan itu seharusnya diatas.
kemudahan latihan seterusnya.
KE EMPAT
hati2 dengan motivator yang hebat.hanya sekadar nama sahaja untuk iklan - di peringkat perlaksanaan - tinggallah abang + kakak fasi.
motivator hebat dtg masa mula dan penutup sahaja.
KITA FIKIRKAN BEGINI.
latihan adalah media perubahan kepada kita.ilmu adalah isi kepada keberkesanan program latihan.selain bakat yang disertakan dengan keinginan untuk lebih kreatif berdasarkan -
buku2 yang dibaca
kepada abang + kakak fasi yang semakin ramai dalam industri - tahniah kerana menjadikan ini sebagai satu media perubahan +dahwah.dari pengalaman saya secara peribadi.ilmu + membaca.

jinggo di satu Summer Camp di Perth.
di atas adalah mentor dalam bidang latihan -
di sebelah adalah asraff sinclair ( yang kahwin dengan Bunga ) beberapa tahun dahulu.

17 ulasan:

azlanlin berkata...

Kekadang kita juga mencari cermin diri, walau berjaya menjadi cermin diri untuk orang lain... Itulah kita antara kita...

ONE ZABA berkata...

kekadang peserta naik jemu pulak kalau isi kandungan dan corak penyampaian masih sama setiap tahun. seolah-olah para fasi dan motivator sendiri tidak berkembang dan tidak bermotivasi.

- jinggo - berkata...

cgu azlan
terus terang : saya kena baca 2 kali - bahasanya cukup tinggi.

kesimpulan yang saya faham : sebelum nak baiki diri orang lain -prosesnya harus bermula dengan diri sendiri...

betul kan...

- jinggo - berkata...

cgu one

ini pandangan pegawai PPD...
juga peringatan untuk diri sendiri - lepas ni chicken dance - dah tak boleh guna....
nak kena belajar - gajah dance - pulak.....
poco2 nak ganti dengan tarian bali kut......

he....satu peringatan.

Marzalina berkata...

saya rasa bagus jugak summer camp tu...banyak aktiviti berfaedah kan. teringat masa kat BTN..best la..

- jinggo - berkata...

intan...

kem - memang best - dimana2 pun : sebab situasi pembelajarannya berbeza....

bila hang nak join kem saya

Pn Kartini berkata...

Salam Mr Jinggo
SUMMER CAMP???teringat citer Kuch2Ho Ta Hai.!!.hehehe...

***
Harap bila dianjurkan apa2 kem yg dikelolai olh org yang 'popular' pasti setimpal pengisiannya dgn bayarannya...agar benar2 memperolehi input yang berkesan di jiwa.....

- jinggo - berkata...

pn katini

harapan saya dan semua orang..
hari ini iklan SuperCamp DrFazillah - RM 300......aduhai.

semuga berbaloi....

zaijb berkata...

no comment ok ke?? cuma nak tgk gambar si asraff sinclair masa muda2... lahh... memang sama belajar dgn dia yer...

- jinggo - berkata...

zai..
asraff - kawan sebilik...
dia sampai sekarang masih terlibat dengan program kami bersama - terutama alam sekitar....

zai berkata...

Salam Jinggo..

Mmg tidak mudah menjadi motivator krn kita sering diperhatikan..hanya satu kesilapan boleh mencemarkan seluruh imej yang ditampilkan kerana manusia mmg suka mencari kecacatan oranglain walaupun dia tu sendiri (OKU) orang cacat..

- jinggo - berkata...

kak zai...

kerana itulah - semuga saya dan rakan2 yg dipermudahkanNya dalam semua urusan...
sebab kita diperhatikan....

MaizaC'Joe berkata...

Salam Jinggo

sudah tentu tak mudah nak jalankan tiap urusan kerana kita sentiasadi perhatikan.. tak kira depan belakang semuanya di perhatikan.. semoga sentiasa di permudahkan segala urusan.. InsyaAllah.. semoga terus berjaya..

hee.. sy minat Asraff Sinclair..

- jinggo - berkata...

maiza..

kena ingat : kita akan menerima apa yg kita beri..
untuk itu rajin2lah memberi....

.: mama cute :. berkata...

somel plak si asraf sinclair masa kenit..kekkeke..

- jinggo - berkata...

he...
si asraff - tu memang cute dari kecik....

teachersepum berkata...

i love program..kita bukn shj dapt mnyumbng sesuatu,tp dpt belajar a lot of thng..

Eco Kid Adventure on Facebook