Selasa, 1 September 2009

lelaki tak guna..

LELAKI SEMUANYA PENIPU
LELAKI SEMUANYA JAHAT
LELAKI SEMUANYA GATAL
itu pandangan yang tidak pernah berubah sejak dari zaman bercawat lagi.
walaupun di kiri kanan perubahan telah berlaku.
secara umumnya , tidak seorang pun wanita normal di dunia ini yang tidak prejudis terhadap lelaki.cuma tahap dan bentuknya berbeza tahap prejudis.
ini juga ada kaitan dengan perubahan kemajuan persekitaran
berdasarkan kajian menyatakan
perempuan tidak prejudis sangat pada pekerjaan.
yang mereka pedulikan adalah kesetiaan.keikhlasan.kejujuran
KAJIAN JUGA MENYATAKAN
4 dari 10 perempuan akan melepaskan suami ketempat kerja dengan penuh kecurigaan.
kajian turut menyatakan prejudis melampau kaum wanita terhadap pasangannya mereka dikaitkan dengan fitrah kejadian mereka sebagai kaum yang lemah dari segi fizikal.keadaan menjadi kaum wanita menjadi tidak selamat.
pakar psikologis berpandangan sikap lelaki itu sendiri adalah asas sebenarnya.
dan dikatakan juga masalah besar ialah mereka sukar untuk menemui lelaki yang
tidak layak dicurigai.
laporan Kinsey menyebut 60 % hasil kajian terhadap lelaki yang ditemui mengaku pernah mencurangi pasangan masing2.
kesimpulan dari laporan itu.
TERLALU RAMAI LELAKI TIDAK JUJUR PADA PASANGAN MASING2.
dari jinggo
saya membaca sebuah buku yang padat dengan kajian- kenapa lelaki menipu.disebabkan saya lelaki maka saya melihat ini sebagai satu ilmu kenapa dan mengapa.begitu dan begini.dan tanpa prejudis saya menerima ini sebagai satu lagi ilmu baru yang saya tahu.
KENAPA LELAKI SUKA PENIPU
kita kongsikan diwaktu lain.

28 ulasan:

Tirana berkata...

Lelaki jarang nak mengaku apabila di tanya samada dia menipu atau tidak..Perempuan kena pandai baca bahasa badan. Kadang-kadang body language boleh memberitahu kita samada seseorang itu bercakap benar atau tidak. Lagi satu instinct seorang isteri kuat. Sepandai-pandai lelaki menipu, akhirnya isteri akan dapat tahu juga..hehehe.. 48% lelaki yang berlaku curang disebabkan emotional dissatisfaction, 32% disebabkan both emotional and sexual dissatisfaction dan cuma 8% disebabkan sexual dissatisfaction only.

~Insan Biasa~ berkata...

makanya...
setialah
jujurlah
ikhlaslah

dan
hawa akan percaya adam
luar biasa

macm biasa,
saya masih kata serupa
adam begini kerana hawa begitu
dan sebaliknya.

maiyah berkata...

salam.. lelaki mmg bleh kawin lebih dari satu kan dan kekadang kita terlepas pandang pada alasan yg remeh dan mungkin buat2 tak pandang krn suma org menipu pompuan ke lelaki ke sama saje cuma kita akan berhadapan dgn situasi yg berbeza tapi kita jgnlah cpt mnghukum skrg ni, kene tau gak hujung pangkal ;)

ONE ZABA berkata...

dalam kata tak guna tu...atas katil bersama jugak. beranak pinak jugak...ahakkk!!!!

moh kita bukak pose...

menu hari ni....siput sedut masak lemak, keli goreng berlada, sup ayam, popia , roti jala , sirap bandung campur aiskrim soda...fuhhhh!!!!

noriza berkata...

"Semoga hari ini lebih baik dari semalam"

Lelaki memang pandai menipu.(Tidak semua). Ketika isteri masih ada, kata isteri macam-macam. Tak ada persefahamanlah, itu dan ini masalah yang ditimbulkan mohon simpati konon, Seminggu lepas isteri meninggalkonon sedihlah teringatkan kat arwah isteri.Tapi baru tak sampai 3 bulan isteri meninggal dunia, dah pun kahwin lagi satu.. Kata sunyilah... Tapi yang pasti sebelum isterinya meninggal dia memang dah pasang dua ,tiga prempuan. Pandai betul dia ni... Jawatan aje pensyarah dan bertugas di u diutara. dan dah 54 tahun pulak tu, dan juga dah ada cucu,tapi berlagak macam orang muda.Rupa cukup main alim, tapi pantang tengok perempuan dahi licin....Saya ada dan sedang berhadapan orang yang macam ni. Dia ini memang caring orangnya. Orang macam ini pada saya lebih baik mati cepat aje. ...Jinggo tolong komen sikit.....

- jinggo - berkata...

alamak puan tirana

ada fakta lain pulak..
menarik.
saya akan terus berkongsi dari buku tu - sebab saya yakin ' comot ' kehidupan sosial kita disebab ketidaketahuan kita tengtang fitrah dan hukum biologi masing12...

- jinggo - berkata...

cgu anis
sebab saya pernah berada didalam dan diluar sistem tu..
saya melihat dari kacamata ' org luar ' sekarang..
ada fakta yg bernombor..
kita kena belajar lagi.

- jinggo - berkata...

puan maiyah

stabilnya pandangan.
kerana kita ni macam duit syiling -dikiri kanan sama..
ada beza tapi kpentingannya sama..

kita belajar mengenal bezanya kita.

- jinggo - berkata...

cgu one
sebab yg BERGUNA itulah orang pompuan susah....

saya pekena ikan keli juga...

- jinggo - berkata...

cgu ija

nak suruh bagi pandangan : subjektif.panjang cerita kalau mahu diselongkarkan kisah hubungan sosial ni..
sebab terpautnya orang bukan atas banyak dasar - selain CARING - itu pun boleh dilebarkan ilmu nya..
nanti kita kongsikan.

AMEER berkata...

bukan semua lelaki tidak guna........
kadang2 org perempuan ini terpengaruh dengan kebanyakan drama atau filem yang banyak menggambarkan lelaki yg curang..itu hanyalah sekadar cerita..jadi ingatlah bukan semua lelaki yg tak guna...ad juga yg berguna.............

- jinggo - berkata...

amer baru 18 tahun..
pertama tahniah menyertai cerita ' org tua ' ni...
betul la tu..
sebab tu kajian ada fakta nombor..
tidak semua.
tapi lihat dari sudut org perempuan...

tahniah..
ameer akan jadi org hebat.

AMEER berkata...

pembetulan....jinggo ameer umur baru 16 tahun..........mude lg....

nak bercakap atau berhujah sesuatu haruslah disertakan dengan bukti yg kukuh dan asas-asas yang kuat....

jangan hanya mendengar pandangan dari sebelah pihak sahaja....wlaupon pihak yg lg 1 itu musuh kite.....dengarlah luahan dari kedua-due belah pihak......

mountdweller berkata...

Salam sdr. Jinggo.

Saya setuju dengan pandangan ini. Memang sikap lelaki itu sendiri yang mengundang rasa curiga perempuan. Walau apa pun bukankah itu adalah naluri semula jadi mereka.

sI tEDI berkata...

selalunya orang perempuan yg prejudis ini ialah yang sudah terkena.
hidup dalam penuh syak wasangka dan kecurigaan

di bibir kata ya, di hati kata tidak!

orang kata lelaki ni pandai bermain kata2... betul ke? bikin cair hati mendengarnya manakala perempuan pulalah mangsanya.

lelaki di bibir keluar kata tidak semestinya betul belaka.

- jinggo - berkata...

ameer..
baru 16 tahun...laluan masih jauh...
teruskan orang muda.

- jinggo - berkata...

tuan mount..

kerana itulah kita - lelaki - tempat sandaran - perempuan - berpadalah pada tindakan....

- jinggo - berkata...

tedI

betul ke macam tu..
kalau tak kena tak prajudis...
dimana ambil N3 ni sebagai ilmu...
dimana - ada timbalbalik - nya....

semuga ada penambahbaikkan

sonata anak kancil berkata...

walau apa pun saya hormat & sayang pada orang lelaki - my lovely hubby!!! klu dia penipu dia berdosa...tipu - tipu la, Allah swt sentiasa memerhati....

- jinggo - berkata...

cgu sonata
sempurna seorang isteri - bersangkabaik - dengan suami...

AiE bAhRi berkata...

tidak semua lelaki sebegitu.

ustazah dyLLa berkata...

"KEBENCIAN ORG JGN DIBUAT, KESUKAAN ORG JGN DIAMBIL..."

sbenarnya antara lelaki & perempuan, msing2 kena usaha...dlm perkahwinan/perhubungan, msing2 ada hak tuk pertahankan diri...jgn suka menunding jari dlu...selidik, ambil masa yg sesuai, cri ruang yg tenang & berbincanglah...andai yg pernah terkena, ni cabaran & ujian kehdupan seharian kta...semua akan alaminya jua...bila emosi dikawal dgn IMAN, insya'Allah...

Shemmi berkata...

"lelaki suka menipu..
perempuan pula suka curiga.."

wah...mmg ditakdirkan utk bersama dua makhluk Tuhan nih!

Marzalina berkata...

Jangan salahkan wanita kenapa mereka selalu prajudis terhadap lelaki kerana sebenarnya lelaki sendiri yg membuatkan wanita sentiasa rasa begitu. memang diakui..wanita paling pentingkan kesetiaan. Tapi saya rasa banyak faktor yang menyebabkan wanita itu syak dan prajudis terhadap lelaki. tak salahkan berjaga-jaga hehehe

- jinggo - berkata...

aie

tidak semua lelaki macam tu..
asasnya tidak begitu adalah
ESQ...
bukan IQ...

- jinggo - berkata...

ustazah..

hari ini penghakiman orang tidak boleh pada agama..
sebab bezanya
percaya dan kepercayaan..
APA YG BOLEH KITA PERCAYA..
kepercayaan pada agama yg diterapkan dalam Iman yg dijadikan tindakan....

betul tak.

- jinggo - berkata...

shemii

kita saling melengkapi..
betul tak...

- jinggo - berkata...

intan

inilah komen hang yg paling tepat..
tahniah
kerana hang tau..
kenapa dan mengapa.

Eco Kid Adventure on Facebook